ABS-R

ABS-R je M3D-ova inačica ABS filamenta. ABS je skraćenica od eng. acrylonitrile butadiene styrenen (3 monomera grade ABS). Radi se o plastici koja nije biorazgradiva niti je izrađena od obnovljivh izvora poput PLA plastike.  Baš kao i PLA plastika, ABS se svrstava u termoplastike te se često koristi za 3D ispis. ABS je druga najčešće korištena plastika kada se radi o 3D ispisu uporabom FDM/FFF tehnologije. Svakodnevno se susrećemo s ABS plastikom, a da toga vjerojatno nismo ni svjesni. LEGO kockice, tipke tipkovnica i kacige za bicikl samo su neki od primjera gdje se sve koristi ABS plastika. ABS plastika prvi puta se pojavila 1940-tih godina, a postala je pravi hit te definitvno najčešće korištena plastika sada već davnih 1950-tih godina. 

ABS je dosta čvrsta i žilava plastika, uzmemo li primjerice jednu nit ABS filamenta te jednu nit PLA filamenta, ABS je taj koji će dulje ostati čitav počemo li savijati dvije niti. 

ABS plastika pri ultra visokim temperaturama počinje ispuštati karcinogene tvari, ali ne brinite, to se NIKADA ne događa tijekom 3D ispisa. Optimalna temperatura ispisa za ABS plastiku nije strogo definirana, ovisi o proizvođaču same plastike. ABS zahtijeva više temperature za ispis nego što ih zahtijeva PLA. Ukoliko odlučite raditi sa ABS plastikom, temperatura mlaznice Vašeg 3D pisača trebala bi biti od oko 215°C na više (napomena: podatak se odnosi na M3D filament, za filemante ostalih proizvođača provijerite podatke). Bitno je napomenuti da za kvalitetan ispis sa ABS plastikom, u većini slučajeva, Vaš 3D pisač mora imati grijanu ploču za ispis čija temperatura treba biti od oko 90°C oko 110°C. 

M3D ABS-R filamenti, koji se nalaze u našoj ponudi, dolaze sa kodovima na poleđini kotura što omogućuje M3D 3D pisačima da "prepoznaju" o kojem filamentu se radi te da prilagode radnu temperaturu.