Times Square dobio 3D printane klupe za obranu od terorističkih napada

izvor: joedoucet.com

izvor: joedoucet.com

Nažalost, u proteklih nekoliko godina dogodili su se teroristički napadi u velikim gradovima na područjima gdje obitava velik broj pješaka uporabom motornih vozila poput kamiona.

New York, odnosno Times Square definitivno je jedno takvo mjesto, ali odsad i malo sigurnije zahvaljujući proizvodu imena Rely. Radi se o sustavu barijera koji u slučaju napada ima ulogu zaustaviti vozilo koje može ugroziti živote pješaka.

Na prvi pogled Rely izgleda kao skupina najobičnijih klupa, što i jest. Dizajn za Rely proizveo je američki dizajner Joe Doucet kojemu je cilj bio implementirati funkcionalnost betonskih barijera u estetski lijep urbanistički komad javnog namještaja.

izvor: joedoucet.com

izvor: joedoucet.com

Za proizvodnju klupa zaslužna je tvrtka UrbaStyle, koja se bavi proizvodnjom betonskog namještaja. Tehnologija 3D printanja korištena za proizvodnju betonskih klupa nazvana je “Digital Extrusion” te je proizvod suradnje tvrtke UrbaStyle sa Autodeskom, Concreneticsom, ABB-om i Cementir grupacijom. Osim navedenih, projektu je pripomogao i 6¢ Design.

Iako je malo informacija poznato u vezi tehnologije i samog procesa izrade ovih klupa, ono što znamo jest to da tehnologija Digital Extrusion 3D printa betonske objekte na vrlo sličan način kao što funkcionira i FDM tehnoligija 3D printanja.

Mokri beton izlazi iz mlaznice te se naslaguje slow na slow u željenom obliku…


Leo Gregurić