3D printana kočiona klješta za BMW M850i Night Sky

BMW je nedavno predstavio dugo iščekivanu “osmicu”, a nakon predstavljanja coupea, ubrzo je stigao i kabrio, a BMW je jučer predstavio i “one-off” ekskluzivnu verziju “osimice”, M850i Night Sky kojeg krase 3D printana kočiona klješta i detalji u interijeru i eksterijeru proizvedeni iz meteorita.

050_m850i_night_sky.jpg

Inspiracija za M850i Night Sky bila je pronađena u zvijezdama i metorima, što se jako dobro vidi, pogotovu u interijeru. Inače, M850i Night Sky nastao je zajedničkim radom dvaju BMW-ova odjela, BMW Individual i M Performance.

BMW Individual zaslužan je za dodatno uljepšavanje već ionako prekrasnog interijera, ali i eksterijera, a M Performance pozabavio se vozačkim karakteristikama i performansama automobila.

Naime, BMW je za izradu interijera i manjih detalja eksterijera koristio meteorit kojeg su obradili na poseban način da do izražaja dođe svjetlucanje čestice rijetkih kemijskih elemenata poput iridija.

053_m850i_night_sky.jpg

Interijer 850i Night Sky

izvor: BMW

Osim što je koristio meteorit za izradu interijera i eksterijera, BMW se ponovno okrenuo 3D printanju, ovaj put kako bi se proizvele kočione čeljusti.

Screenshot 2019-01-04 at 11.44.04.png

3D printana kočiona klješta

izvor: BMW


Prošle godine pisali smo o tome kako je Bugatti proizveo prva ikad 3D printanat kočiona klješta od titana, uporabom DMLS (Direct Metal Laser Sintering) 3D printera. DMLS je tehnologija za 3D printanje metala, a funkcionira slično kao i SLS (Selective Laser Sintering), o kojem možete saznati više putem naše edukacije, klikom na ovaj link.

BMW je definitivno jedan od lidera što se tiče 3D printanja u automobilskoj industriji koji je potvrdio da 3D printanje ne služi samo za izradu prototipa, već i komponenti koje se ugrađuju u finalne proizvode. Primjerice, BMW također koristi 3D printere za izradu komponenti za i8 Roadster, sportski hibridni automobil iz vrha tvrtkine ponude.

Klkinite ovdje i saznajte na koje je još sve načine BMW dosad koristio 3D printere.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

JOŠ O 3D PRINTANJU U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI:

3D ispisani vrh ispušnog sustava hiperautomobila Apollo IE

Porsche započinje 3D printanje rezervnih dijelova za starije automobile

Ford: 3D printeri na proizvodnoj traci za model Focus

VW drastično smanjuje troškove proizvodnje pomoću 3D printera

HRE WHEELS u suradnji s General Electricom proizveo prvi ikad 3D printani naplatak

$60.000 vrijedan 3D printani kraj ispušnog sustava za hiperautomobil Apollo IE

Leo Gregurić