3D Printani Mostovi

西北角人视.jpg

U današnje doba, tehnologija svakim danom sve više i više juri naprijed. Već nekoliko godina šuška se o tome kako 3D printanje ima veliki potencijal da promijeni svijet oko nas i način na koji proizvodimo. Iako većina ljudi ne osjeti i ne vidi napredak u industriji 3D printanja u svakodnevnom životu, napredak je svakako tu.

Sve češće i češće u medije, pogotovo strane, izlaze vijesti o uporabi 3D printanja u građevini. Prvotna ideja koja se i dan danas razvija i komercijalizira bila je 3D printanje kuća iz betona. Usporedno s tom idejom, razvila se i ideja o 3D printanju mostova…

Zašto, pitate se? Razloga ima nekoliko. Naime, trend 3D printanih mostova zaživio je zahvaljujući mladim tvrtkama koje okupljaju inovativne ljude koji imaju znanja, i novaca za razvoj takvih izazovnih projekta. Izrada 3D printanih mostova idealan je projekt za takve tvrtke jer će im omogućiti poveliku medijsku ekspoziciju, ali i pružiti realno testiranje vlastite tehnologije.

Iako u svijetu trenutno nema pregršt 3D printanih mostova, ta brojka se povećava iz dana u dan. Vjerovali ili ne, neki gradovi poput primjerice Amsterdama već i imaju postavljene 3D printane mostove koje dnevno prelaze tisuće ljudi.

3D printani mostovi najčesšće se izrađuju od betona i čelika na posebnim strojevima koje svaka tvrtka koja printa mostove razvija zasebno.

Ono što 3D printane mostove čini toliko zanimljivom inovacijom za građevinarski sektor je veća efikasnost gradnje. Uz sustave za 3D printanje betona/čelika, mostove je moguće izraditi brže i s manje materijala, ali bez kompromisa za čvrstoću mosta. Na taj način postiže se ušteda na materijalu i veća brzina i efikasnost gradnje.

Kao što je i za očekivati, u Kini se već pojavila nekolicina uspješno izrađenih i funkcionalnih 3D printanih mostova, dok u Europi riječ vodi Nizozemska.

U nastavku ćemo predstaviti neke od trenutno najpoznatijih i najaktualnijih 3D printanih mostova!

1) MX3D-ov ČELIČNI MOST

Jedan od definitivno najpoznatijih 3D printanih mostova djelo je nizozemske tvrtke MX3D. Projekt za 3D printani čelični most objavili su u ljeto 2015. godine, a sama izrada je započela 2017. godine.

Proces printanja trajao je nešto malo manje od godinu dana. Kao što i vidite na slici, ovaj most je poprilično egzotičnog izgleda. Za potrebe izrade mosta, tvrtka MX3D razvila je vlastiti sustav robota koji se mogu pomicati u svim smjerovima pritom polažući metalnu žicu u slojeve.

Proces izrade ovog mosta možda bi bilo najbolje usporediti sa varenjem, jer se o tome zapravo i radi. Velike robotske ruke vare slojeve željeza prateći digitalni 3D model mosta.

MX3D-ov most mjeri 12.5 metara u duljinu te 6.3 metara u širinu. Prije postavljanja mosta u jedan od Amsterdamovih najstarijih kanala, Oudezijds Achterburgwal, MX3D odradit će brojne testove opterećenja.

Još jedna zanimljivost vezana uz MX3D-ov 3D printani most je to da će tvrtka pratiti “zdravlje i ponašanje” mosta nakon što ga se postavi u Amsterdamu. Za potrebe praćenja stanja mosta, u most su ugrađeni senzori koji prate opterećenje i eventualne pomake samog mosta.

Most će u Amsterdamu biti postavljen do kraja 2019. godine.

2) 8-METARSKI BETONSKI MOST

Još jedan 3D printani most iz Nizozemske, ali ovaj put betonski. Dizajn za ovaj most nastao je na tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu.

Ovaj most u duljinu mjeri 8 metara, a izrađen je iz nekoliko 3D printanih, betonskih segementa.

Nizozemska tvrtka BAM Infra bila je odgovorna za 3D printanje mosta, koje je trajalo 3 mjeseca.

Ono što je posebice zanimljivo kod procesa printanja za ovaj most jest implementacija armature.

Dok veliki 3D printer polaže slojeve betona, istovremeno se polaže i metalna žica te se na taj način stvara željezna mreža; armatura, koja pridodaje čvrstoći mosta.

Sudeći po riječima onih koji su odgovorni za ovaj projekt, most ima nosivost od 5 tona, što je i više nego dovoljno uzmemo li u obzir činjenicu da je ovaj most namijenjen pješacima i biciklistima.

Most se nalazi u Gemertu, gradu nadomak Eindhovena.


3) NAJDUŽI 3D PRINTANI PJEŠAČKI MOST

izvor:  archdaily.com

Najduži ikad 3D printani most za pješake nalazi se u kineskom gradu Shanghai. Most mjeri 26.3 metara u duljinu i nemalih 3.6 metara u širinu.

Vjerovali ili ne, ovaj most nastao je kao projekt jednog od kineskih najboljih sveučilišta (Tsinghua). Sveučilište je odgovorno za dizajn, ali i za razvoj sustava za 3D printanje ovog mosta. Radi se o dvije robotske ruke koje polažu beton sloj po sloj. Zanimljivo je to da ovaj most ne sadrži niti jedan komad armature. Naime, 3D betonski blokovi u sebi sadrže vlakna koja pridonose strukturnoj čvrstoći, dok su blokovi sami po sebi na nekim dijelovima šuplji kako bi se uštedio materijal i postigla što manja masa.

Naravno, ovoliko veliku strukturu nemoguće je i nepraktično je izraditi u jednom komadu

Podnožje/luk mosta izrađen je od ukupno 44 3D printana betonska bloka, a obje stranice mosta zajedno imaju 68 zasebnih dijelova.

Isto kao i kod MX3D-ovog mosta, i u ovom mostu nalaze se razni senzori koji prate stanje mosta i prikupljaju korisne podatke koji mogu pridonjeti u budućim projektima vezanim uz 3D printanje betonskih struktura.

4) PRVI IKAD ZA ŠPANJOLSKU

Prošle godine Španjolska je dobila svoj prvi 3D printani most, koji je postavljen u Alcobendas-u, u okolici Madrida.

Ovaj most dugačak je 12 metara, dok u širinu mjeri 1.75 metara. Za gradnju i postavljanje mosta odgovorna je španjolska tvrtka Acciona dok je IAAC, Institut za arhitekturu iz Barcelone, imao ulogu projektiranja.

Ideja iza ovog mosta bila je stvoriti dizajn koji omogućuje da se potroši što manje materijala za gradnju, ali da ušteda na materijalu nema utjecaja na čvrstoću mosta. Uporabom posebnog softvera generirale su se strukture koje se međusobno isprepliću, štede na materijalu i daju maksimalnu čvrstoću.

Cijeli most izrađen je uporabom 3D printera za beton, a jedini dio mosta koji nije nastao na 3D printeru je ograda za pješake.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić