Može li se 3D printanje koristiti za serijsku proizvodnju?

3D printanje potplata za Adidas Futurecraft 4D tenisice, izvor: Sculpteo

3D printanje potplata za Adidas Futurecraft 4D tenisice, izvor: Sculpteo

Ono što je oduvijek pratilo cjelokupnu industriju 3D printanja je predviđanje o tome kako će 3D printanje zamijeniti procese proizvodnje koje čovječanstvo trenutno koristi i poznaje.

Naravno, ta potencijalna promjena se neće dogoditi preko noći, već će prodiranje 3D printanja u tvornice i naš svakodnevni život trajati neko duže vrijeme.

Svakako postoji optimizam povezan s 3D printanjem i serijskom proizvodnjom, i to s razlogom. Naime, 3D printanje uistinu jest fenomenalna tehnologija koja sa sobom donosi izuzetno velike benefite.

Moderni industrijski 3D printeri sposobni su proizvoditi izuzetno komplekse strukture iz raznih materijala. Osim toga, kada se 3D printanje pametno implementira, stvaraju se velike uštede u proizvodnji, a i proizvodnja teče efikasnije.

Teče li proizvodnja brže, pitate se? Eh, tu se već otvara nova tema za pisanje.

Cilj ovog bloga jest vama čitateljima pružiti uvid u neke od primjera uspješne implementacije tehnologije 3D printanja za serijsku proizvodnju. U nastavku teksta bavit ćemo se primjerima koji konkretno pokazuju benefite 3D printanja i njegovu isplativost u vezi serijske proizvodnje.

No, vratimo se na pitanje brzine proizvodnje. Ukoliko recimo neka tvrtka u svoje poslovanje želi implementirati 3D printanje, postoji zaista puno parametara koji se moraju sagledati kako bi se saznalo isplati li se investicija u 3D print ili ne.

Općenito se i dalje standardne metode proizvodnje smatraju bržim od 3D printanja, ali postoje iznimke. Trenutno serijska proizvodnja pogonjena 3D printanjem “živi” na iznimkama, jer u većini slučajeva i dalje 3D printanje nije brzo kao već poznate metode za proizvodnju poput injekcijskog prešanja.

Ono što trenutno omogućava ulazak 3D printanja na scenu serijske proizvodnje su slučajevi u kojima je standardnim metodama teško ili nemoguće proizvoditi neke kompleksne oblike. U takvim slučajevima 3D printanje je jedini izbor za proizvodnju jer je samo po sebi tehnologija sposobna za izradu nama nekad nezamislivo kompleksnih struktura.

U nastavku teksta pogledat ćemo i prokomentirati nekoliko primjera za 3D printanje u serijskoj proizvodnji!

1) Rehook

Svima nam je vjerojatno dobro poznata situacija kada lanac padne sa zupčanika na biciklu. Ukoliko uza sebe nemate rukavice, lanac naravno morate podići golim rukama, što nije dobro jer nam se ruke jako zaprljaju.

Skupina biciklista osnovala je tvrtku Rehook i odlučila je razviti istoimeni proizvod uz čiju pomoć ponovno postavljanje lanca traje svega nekoliko sekundi i bez prljanja ruku. Rehook je u potpunosti 3D printani proizvod, a proizvodi se pomoću SLS 3D printera iz najlonskog praha ispunjenog grafitnim česticama za ojačanje.

Rehook je odličan primjer zašto je 3D printanje izuzetno korisna tehnologija, pogotovo za startupove koji razvijaju fizički proizvod. Da nije bilo 3D printanja, ekipa koja je razvijala Rehook morala bi investirati veliku sumu novca u razvoj alata za proizvodnju Rehook-a.

Pomoću uporabe 3D printera, Rehook je na tržište svoj proizvod izbacio brže i efikasnije, jer ih je investicija u suradnju s proizvodnim partnerom koji posjeduje SLS 3D printere koštala manje nego što bi ih koštala proizvodnja standarnim metodama.2) Adidas Futurecraft 4D

izvor:  maxim.com

izvor: maxim.com

2017. godine Adidas je objavio suradnju s tvrtkom Carbon iz Silicijske doline, uz čiju će pomoć započeti s proizvodnjom revolucionarnih Futurecraft 4D tenisica. Carbon je jedna od vodećih tvrtki na području inovacija u industrijskom 3D printanju zahvaljujući njihovoj tehnologiji Digital Light Synthesis, koja se temelji na DLP tehnologiji 3D printanja i omogućuje brzo i izuzetno precizno 3D printanje.

Futurecraft 4D tenisice posebne su po svom midsole dijelu, koji navodno omogućuje izuzetno veliku udobnost za trčanje i hodanje. Cijeli midsole je u potpunosti izrađen na Carbonovim 3D printerima. Standardnim metodama proizvodnje midsole dijelova, proizvodnja ovakvog oblika nebi bila moguća zbog njegove izuzetno kompleksne strukture.

Koliko nam je poznato, Adidas je proizveo oko 100.000 parova ovih tenisica, dakle Carbon je dobio zadatak da za Adidas 3D printerima proizvede 200.000 midsole dijelova, a to su i uspješno odradili kroz godinu dana, koliko je trajala proizvodnja tenisica.


3) BMW-ovi dijelovi za automobile

izvor:  Metal AM

izvor: Metal AM

Automobilska industrija “davno” je prepoznala potencijal 3D printanja, ali se 3D printanje sve do nedavno nije upotrebljavalo za proizvodnju finalnih dijelova, već za brzu izradu prototipa u ranoj razvojnoj fazi automobila.

BMW je zasigurno jedan od lidera u implementaciji i uporabi 3D printanja u automobilskoj industriji. Naime, BMW je ozbiljnije počeo razmatrati potencijal 3D printanja čak u sada već davnim 90-tim godinama prošlog stoljeća. BMW je uložio velike novce u istraživanja vezana uz 3D printanje, a i koristio tehnologiju pri izradi prototipova raznih dijelova automobila. Sav taj trud počeo relativno nedavno izlaziti na vidjelo kada je BMW predstavio novi hibridni sportski auto, i8 Roadster. Pošto se radi o roadsteru, to znači da ima krov koji je povezan s mehanizmom za podizanje i pospremanje krova.

BMW proizvodi jednu od komponenata tog mehanizma uporabom SLM tehnologije 3D printanja, koja uvelike podsjeća na SLS, ali se radi o tehnologiji koja 3D printa metalne dijelove. Pročitajte naš detaljni tekst o SLS tehnologiji kako biste razumijeli kako radi SLM, koji je izuzetno sličan SLS-u.

Uporabom SLM 3D printera, BMW je u stanju izvoditi serijsku proizvodju tih dijelova, jer ih je na stotine, pa i tisuće, moguće izraditi istovremeno u jednom 3D printeru. Kako bi se uštedjelo na masi, komponenta za podizanje krova ističe se egzotičnim dizajnom koji odbacuje višak materijala, a zadržava željenu čvrstoću. Isto tako, BMW tvrdi da je 3D printanjem proizvodnja ovakve komponente jeftinija i efikasnija.

4) Chanel Maskara

izvor:

izvor:

Vjerovali ili ne, 3D printanje našlo je i svoju primjenu u šminki! Chanel je kreirao maskaru Le Volume Revolution koja ima 3D printanu četkicu. Iako neznamo od kojeg je točno materijala i kojom tehnologijom 3D printanja se proizvodi, poznato je da za Chanel posao 3D printanja odrađuje francuska tvrtka Erpro Group.

Ono što je bio cilj postići ovom maskarom jest napraviti korak naprijed u smislu četkica kojima se nanosi maskara. Naime, Chanel tvrdi da se sa ovom 3D printanom četkicom koja je kompleksne i fine strukture maskara može preciznije i kvalitetnije nanositi.

Autor ovog teksta nema iskustva s maskarama (haha), ali eto, to je ono što Chanel tvrdi da je postigao ovom maskarom, koja će se proizvoditi u relativno velikim količinama. Dakle, još jedan uspjeh za 3D printanje u smislu serijske proizvodnje!

Sviđa Vam se ovaj tekst? Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić