Specialized i Carbon: 3D printano sjedalo za bicikl

Izvor: Carbon

Izvor: Carbon

Specialized, kao što vjerujemo da znate, je renomirani proizvođač bicikli koji je već desetljećima među najboljima, ako ne i najbolji.

Osim kvalitetnog bicikla u smislu osnovnih komponenti poput amortizera, prijenosa i okvira, ono što na kraju krajeva određuje iskustvo vožnje jest sjedalo. Ukoliko često vozite bicikl, vjerojatno znate onaj osjećaj boli nakon dužih uspona ili vožnji. Upravo zato Specialized je odlučio razviti potpuno novo sjedalo imena S-Works Power Saddle kojemu je cilj pružiti nenadmašive performanse i komfor vožnje.

Sjedala za bicikle do sad su se izrađivala iz raznih vrsta pjena i gelova, ali Specialized je doslovce tu tehnologiju dogurao do granica, stoga više nije imao kamo.

Srećom, tu je Carbon, američka tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom sustava za aditivnu proizvodnju.

Carbon je poznat po tome što njihov proces izrađuje proizvode koristeći se tekućim polimerima, elastomerima itd koji se pretvaraju u krutinu pod utjecajem svjetlosti i kisika. Carbonova tehnologija naziva se Digital Light Synthesis i već smo dosad pisali o njoj prilikom predstavljanja Adidas Futurecraft 4D tenisica koje imaju 3D printani midsole izrađen od strane tvrtke Carbon.

Izvor: Carbon

Izvor: Carbon

Digital Light Synthesis tehnologija omogućuje izradu izuzetno kompleksnih struktura iz fleksibilnih elastomera koje se koriste za apsorpciju udaraca ili povrat energije. Carbon je u partnerstvo sa Specializedom donio znanja o 3D printanju te vlastitu tehnologiju, a Specialized je, logično, donio biciklistička znanja te iskustvo u razvoju tih proizvoda.

Cilj je bio proizvesti revolucionarno sjedalo za bicikl kojemu iznimni komfor daje fleksibilni elastomer EPU izveden u kompleksnoj strukturi različitih gustoća. Inače bi se za sjedala koristile različite pjene koje bi biciklistu davale različitu tvrdoću u različitim dijelovima sjedala. Umjesto tih pjena, novo sjedalo izrađeno je iz jednog komada od posebnog elastomera koji duž sjedala mjenja svoju gustoću i oblik strukture, dajući biciklistu idealan omjer potpore i udobnosti pri vožnji.

Mapa pritiska na sjedalo te render sjedalice s pojačanom zonom udobnosti. Izvor: Carbon

Mapa pritiska na sjedalo te render sjedalice s pojačanom zonom udobnosti. Izvor: Carbon

Specialized bi inače potrošio oko 24 mjeseca za razvoj i proizvodnju novog modela sjedala, ali uz 3D printanje i stručnjake iz Carbona, taj proces tekao je mnogo brže i efikasnije.

Zanimaju Vas teme slične ovoj? PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER i primajte najzanimljivije vijesti i događanja iz industrije 3D printanja!
Leo Gregurić