3D ispisane stolice s potpisima svjetski poznatih dizajnera

Bliži nam se tjedan dizajna u Milanu koji se ove godine održava od 17. do 22. travnja, a u međuvremenu osvanule su vijesti o tome kako će dizajnerska tvrtka iz Španjolske predstaviti kolekciju od četiri 3D ispisane stolice s potpisom svjetskih dizajnera.

Španjolska dizajnerska tvrtka Nagami objavila je svoju prvu kolekciju dizajnerskih stolica. Definitivno se radi o vrlo skupim, ali i prekasnim stolicama čiji su dizajneri zbog kompleksnog oblika samih stolica odabrali 3D ispis kao metodu proizvodnje prve kolekcije za Nagami. Nagami je sklopio partnerstvo sa 3 poznata dizajnera odnoso 3 poznate dizajnerske kuće. Prve dvije stolice u kolekciji nose ime “Bow” i “Rise”, a djelo su tvrke “Zaha Hadid Architects” koju je osnovala arhitekctica Zaha Hadid koja se proslavila brojnim priznanjima, no na veliku žalost, preminula je 2016-te godine.

Njena tvrtka nastavila je s radom te su za svoje dvije stolice inspiraciju “vukli” iz morskog svijeta, točnije iz formacija koralja te ostalih morskih organizama.

nagami-3d-printed-chairs-design_dezeen_2364_col_3-852x1202.jpg

Zaha Hadid Bow

izvor: deezen.com

Screen Shot 2018-09-04 at 19.08.06.png

Zaha Hadid Rise

izvor: deezen.com

Treća stolica u kolekciji nosi naziv Robotica TM te potpis britasnkog dizajnera Ross-a Lovegrove-a. Lovegrove se ovim povodom osvrgnuo na to kako njega kao dizajnera razvoj 3D ispisa potiče da kreira proizvode koji oduzimaju dah svojim svojim oblikom, oko kojeg više ne mora “brinuti” jer mu 3D ispis omogućuje da dizajnira i proizvede oblike koji bi bili itekako zahtjevni za proizvesti u kalupu. Za svoj dizajn tvrdi da je multifunkcionalan, navodi da, osim stolice, može služiti kao ukras, kao stalak za TV, ili kao maleni stolić.

Screen Shot 2018-09-04 at 19.07.41.png

Robotica TM

izvor: deezen.com

Posljednja stolica u kolekciji djelo je Daniela Widriga, dizajnera i arhitekta iz Londona. Njegova stolica izrađena je od 3 dijela, a svaki dio ispisan je crnom PLA plastikom. Widrig za svoj dizajn tvrdi da je htio objediniti ergonomiju ljudi i stroja koji proizvodi samu stolicu te da mu je ideja bila postići to da svaki od 3 dijela stolice kreće iz iste točke te se potom odvaja prema rubovima.

Screen Shot 2018-09-04 at 19.17.36.png

Daniel Widrigova 3D ispisana stolica

izvor: deezen.com

Sve ove četiri stolice su, bez ikakve sumlje, predivne, ali i vrlo skupe jer nose potpise poznatih dizajnera. Cijena se još ne zna, bit će objavljena za vrijeme dizajnerskig tjedna u Milanu. Ovo je još jedan primjer uporabe 3D pisača te pokazuje da ova tehnologija zaista kroči put prema širokoj primjeni u bilo kojoj industriji.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

 

Leo Gregurić