Upoznajte OLLI: 3D ispisani shuttle

U lipnju prošle godine tvrtka Local Motors predstavila je svoj proizvod imena Olli. Olli je 3D ispisani shuttle, mali bus namijanjen prijevozu do 12 putnika na kraćim relacijama, idealan za tehnološke kampuse i velike gradove.

Svakako nije friška vijest, dapače, originalne vijesti o Olli-ju potiču iz lipnja 2017. godine, no pošto je tada naša web stranica bila u svojim početnim fazama, nismo stigli pisati blog pa ćemo se danas “vratiti u prošlost” te Vam pobliže predstaviti što je to tvrka Local Motors lansirala prošlo ljeto.

Riječ je o malom potpuno električnom shuttle-u, odnosno malom busu koji ima kapacitet za prijevoz 12 osoba i sposobnost za autonomnu vožnju. Ono nama najzanimljivije je to da je njegova unutarnja konstrukcija, čitava šasija ispisana na 3D pisaču. Naravno, nije sve izrađeno na 3D pisaču, ali jedan veliki dio vozila jest pa se Ollie smatra prvim 3D ispisaninim autonomnim vozilom na svijetu.

OLLI, izvor: Local Motors

OLLI, izvor: Local Motors

Ovo je prvi veliki projekt za Local Motors, američku tvrtku osnovanu 2007. godine koja se bavi proizvodnjom i integracijom tehnologija u inovativna vozila i nove načine transporta.

Ollie pogoni električni motor koji mu omogućuje domet koji varira od 40 do 60 km, ovisno o tome koliko putnika prevozi te o ostalim integriranim sustavima koji troše energiju. Masa Ollija broji 1840kg, širina 2050mm, visina 2500mm a duljina 3920mm. Iz tih podataka vidi se da je Ollie zaista kompaktno vozilo koje je lako prilagođavati potrebama kupca upravo zato što se konstrukcija vozila izrađuje na 3D pisaču.

OLLI, izvor: Local Motors

OLLI, izvor: Local Motors

Ollie je također potpuno autonomno vozilo, a cijeli koncept zamišljen je tako da korisnik sa svog smartphonea pozove Ollie, baš kao i Uber, no Ollie ipak nudi više od toga. U Ollie je implementirano IBM-ovo IoT (Internet of Things) računalo Watson koje mu omogućuje komunikaciju sa putnicima, nešto poput Siri na iPhoneu samo što je glas računala “ljudskiji” te ono može raditi više toga no što Siri može. Tako putnik može Ollieju reći da ga odvede u najbolji kafić, restoran, na posao, u park…

Aplikacija kojom putnim može dozvati shuttle OLLI, izvor: Local Motors

Aplikacija kojom putnim može dozvati shuttle OLLI, izvor: Local Motors

Olliejovo “tijelo” izrađeno je na velikom industrijsom 3D pisaču koji ga izrađuje od čvrste ABS plastike koja je dodatno ojačana ugljičnim vlakinima. Ako pogledate slike Ollija možete vidjeti dijelove konstrukcije koji su neobloženi; blatobrani i područja ispred kotača.

Ollie bi se ponajprije trebao pojaviti u Las Vegasu, koji je prošle godine kupio 2 komada, zatim slijedi Copenhagen i mnogi drugi gradovi se nalaze na waiting listi.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER 

 

Leo Gregurić