Adidas predstavio tenisicu sa 3D ispisanim potplatom

Adidas, jedna od najvećih svjetskih kompanija za sportsku opremu, uvodi 3D ispis kao metodu proizvodnje potplata za tenisicu imena Futurecraft 4D.

Adidas Futurecraft 4D, izvor: carbon3d.com

Adidas Futurecraft 4D, izvor: carbon3d.com

Tehnologija 3D ispisa se u industriji najčešće korisiti za izradu prototipa, a rijetko kad za proizvodnju finalnog proizvoda kojeg tvrtke plasiraju na tržište. Implemetacija novih tehnologija u proizvodni proces izuzetno je bitno kako bi kompletno čovječanstvo moglo ići naprijed. Prirodno je da se svakim proizvodom pokušava pomaknuti granica mogućnosti, u bilo kojoj industriji. Adidas je to i uspio u suradnji sa tvrtkom Carbon iz Amerike, točnije Silicijske doline. Carbon je tvrtka koja se specijalizira u proizvodnji i razvoju "production ready" 3D pisača, dakle strojeva koje tvtrke poput Adidasa mogu koristiti ne za izradu protipa, već konačnog proizvoda. Futurecraft 4D je "high performance" tenisica čiji je đon izrađen na Carbon M2 pisaču. 

Screen Shot 2018-09-02 at 21.51.55.png

.............

Potplat za Futurecraft 4D tenisice

carbon3d.com

 

Adidas je ovom tenisicom htio napraviti veliki korak u geometriji đonova, a uz Carbon M2 pisač to je i uspio. Ako bolje pogledate fotografije đona, vidjet ćete da je struktura izuzetno kompleksna, a pritom superiorno izrađena. Tome je zato jer se ovom tenisicom osim fenomenalne vanjštine htjelo postići vrlo pozitivno iskustvo trčanja, jer opvaj đon svojom asimetričnom strukturom pruža veliki odziv podloge.

KAKO RADI OVA TEHNOLOGIJA?

Carbonova tehnologija koristi UV lasere za projekciju uzorka u tekućinu kojom se ispisuje đon. Postupnim uzdizanjem platforme za ispis, "slojevi" se suše i formiraju čvrst, elastičan i vrlo fino izrađen đon. Radi se o SLA tehnologiji ispisa (stereolithography) što je veoma dobro i pogodno za izradu kompleksnih struktura jer ne koristi "support material"

izvor: carbon3d.com

izvor: carbon3d.com

Adidas navodi kako im ova tehnologija pruža vrlo brzu i efektivnu proizvodnju te kako u budućnosti namjeravaju proizvoditi personalizirane proizvode za sportaše, također koristeći se gore navedenom tehnologijom.

izvor: carbon3d.com

izvor: carbon3d.com

Ako pratite naše blog objave, možda ste pročitali članak o tome kako MINI korisiti 3D pisače u proizvodnji personaliziranih dijelova za interijer svojih automobila. To je dokaz da 3D ispis polako ulazi u široku primjenu za proizvodnju FINALNIH PROIZVODA, što je zasigurno novost na koju možemo gledati samo pozitivno.

izvor: carbon3d.com

izvor: carbon3d.com

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER 

 

Leo Gregurić