Amsterdam 2019. godine dobiva 3D ispisani most!

Sljedeće godine u Nizozemsku, točnije Amsterdam, stiže 3D ispisani most za pješake. U ovom tekstu Vam donosimo priču o ovom fenomenalnom projektu. 

Projekt printanja mosta nizozemska tvrta MX3D koristi kao ultimativni test da vide i testiraju što mogu postići vlastitom tehnologijom. MX3D bavi se razvojem na području 3D printanja sa metalima. Da budemo precizniji, bave se razvojem softvera i hardvera za izuzetno kopleksne projekte, poput ovog kojeg trenutačno završavaju. Njihov softver kojeg razvijaju ima mogućnost da se prilagođava robotima i strojevima za zavarivanje koje proizvode neke druge tvrtke što omogućuje veliku fleksibilnost svim klijentima MX3D-a. Osim softvera, MX3D si je zadao cilj razviti robota koji je sposoban za zahtjevne projekte i kojeg je moguće koristiti izvan kontroliranih uvjeta, na terenu.

Render MX3D-ovog mosta, izvor: mx3d.com

Render MX3D-ovog mosta, izvor: mx3d.com

No, vratimo se na temu današnjeg blog posta. MX3D je nedavno završio printanje samog mosta te ga sada testiraju pod raznim opterećenjima i planiraju ga postaviti 2019. godine u centru Amsterdama preko jednog od najpoznatijih i najstarijih kanala grada Amsterdama, u četvrti De Wallen U duljinu broji 12,5 m dok u širinu broji 6,3m. Samo printanje mosta izvelo je 4 robota, a trajalo je 6 mjeseci.

Proizvodnja MX3D-ovog mosta, izvor: mx3d.com

Proizvodnja MX3D-ovog mosta, izvor: mx3d.com

Tvrtka planira postaviti razne senzore na zgrade u blizini mosta kako bi tokom godina pratila sva zbivanja i "zdravlje" mosta. Ekipa iz MX3D-a smatra da će njihov jedinstveni most, kada ga postave, biti najsigurniji most u Amsterdamu. Materijal od kojeg je izrađen most je posebna vrsta legura čelika koja je svojim fizičkim svojstvima najpovoljnija za ovaj projekt, pruža veliku čvrstoću i mogućnost da roboti iz te legure izrade kompleksne strukture.

Na web stranici MX3D-a pročitali smo da one smatraju da je ključ uspjeha rad na što više projekata, odnosno "learning by doing" im je moto. Zasigurno su svi zaposlenici tvrtke stekli nova znanja na ovom projektu koja će definitivno pokazati na sljedećem projektu.

 Zanimljivo da je ovaj jedinstveni projekt nastao u Nizozemskoj jer je Nizozemska prošle godine dobila prvi most ikad izrađen kompletno uporabom tehnologije 3D ispisa betona,  a i Nizozemska je kao država općenito vrlo aktivna na području implementacije 3D ispisa u konstrukcije kuća, a i mostova.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić