bigrep ONE - FDM 3D pisač iznimno velikog volumena za ispis

Bigrep, tvrtka osnovana 2014. godine bavi se razvojem i proizvodnjom 3D pisača iznimno velikih volumena za ispis baziranih na FFF/FDM tehnologiji 3D ispisa.

Ono što je zanimljivo vezano uz bigrep su upravo njihovi 3D pisači zbog velike preciznosti ispisa te velikog volumena za ispis.

Upravo zbog velike preciznosti ispisa te velikog volumena za ispis, mnoge tvrtke odlučile su se za bigrep ONE 3D pisač kako bi jeftinije i brže proizvodili full-scale prototipove svojih proizvoda.

Volumen ispisa bigger ONE 3D pisača iznosi zapanjujućih cca. 1.36 m3.

Ono o čemu ćemo pisati jesu primjeri primjene bigrep ONE 3D pisača, ali prije nego što zapoćnemo s opisima, vrijedi navesti još nekoliko zanimljivih činjenica o bigrep ONE 3D pisaču.

bigrep ONE definitivno nije jeftin, cijena mu je $39.000,00, ali pošto bigrep ONE 3D pisač neće kupovati pojedinci već velike tvrtke, ta cijena ima smisla.

Masa bigrep ONE 3D pisača iznosi 460kg što i nije toliko velika brojka uzmemo li u obzir veličinu samog stroja te masu i broj komponenti od kojih je sastavljen.

Otvoren dizajn omogućuje korisnicima bigrep ONE 3D pisača da s lakoćom prate 3D ispis željenog modela, a u konstrukciju/kučište bigrep ONE-a ugrađen je i zaslon osjetljiv na dodir kojim se upravlja samim strojem, točnije rečeno, postavkama ispisa poput brzine i temperature ispisa.

Bigrep ONE također nudi i mogućnost 3D ispisa sa 2 materijala odjednom zahvaljujući postojanju 2 zasebna ekstrudera.


PRIMJERI PRIMJENE bigrep ONE 3D PISAČA.

1) 3D ISPISANA “AIR-LESS” GUMA ZA BICIKL

Ekipa iz bigrep-a je na bigrep ONE 3D pisaču izradila gumu za bicikl uporabom bigrep-ovog fleksibilnog filamenta. Radi se o zanimljivoj demonstraciji bigrep-ova vlastitog fleksibilnog filamenta, a osim toga, gumu su i montirali na bicikl te su obavili kratku testnu vožnju po Berlinu.

Vjerojatno se pitate, a kakva je to air-less guma? Radi se o tome da se između dvije deblje stijenke gume nalazi posebno izdizajnirana struktura koja pruža veliku razninu otpornosti na udarce i savijanja, što su normalni radni uvjeti za klasične gume bicikala.

3D ispisana  air-less  guma, izvor: bigrep.com

3D ispisana air-less guma, izvor: bigrep.com


2) Keter koristi bigrep ONE pri proizvodnji prototipova

Keter, velika Izraelska tvrtka koja se bavi proizvodnjom namještaja za vanjsku, ali i unutardnju uporabu te kutija za organizaciju alata i sl. korisiti bigrep ONE 3D pisač za proizvodnju prototipova, primjerice, stolica. Uporabom 3D ispisa štedi se vrijeme, ali i novac jer bi se na prototip inače čekalo barem tjedan dana te bi mu cijena bila viša nego kada ga se izradi in-house na bigrep 3D pisaču. Kada se zadovolje sva očekivanja od izgleda i funkcionalnosti protipa, tek onda se kreće u poizvodnju kalupa za daljnju masovnu proizvodnju određenog proizvoda. Svi prototip, ili barem većina, ispisani su u jednom komadu u stvarnoj veličini zahvaljujući velikom volumenu za ispis kojeg nudi bigrep ONE 3D pisač.

Izložbeni prostor Keper proizvoda, izvor: bigrep.com

Izložbeni prostor Keper proizvoda, izvor: bigrep.com


3) Steelcase 3D ispisuje prototipove namještaja

Steelcase je tvrtka osnovana 1912. godine, a bavi se porizvodnjom namještaja. Steelcase bigrep-ov ONE 3D pisač koristi na vrlo sličan način kao što to čini Keter, pri proizvodnji funkcionalnih prototipova u mjerilu 1:1.

Ono što je velika predost 3D ispisa je to da se relativno jeftino može izrađivati nekoliko različitih prototipova kako bi se isprobale različite strukture i oblici, a kako kaže i Steelcase-ov direktor dizajna, Michael Held, imati ovako velik 3D pisač za “igranje” je zaista luksuz.

bigrep ONE i 3D ispisani prototip noge stola, izvor: bigrep.com

bigrep ONE i 3D ispisani prototip noge stola, izvor: bigrep.com


4) 3D ispis kalupa posebnog oblika za beton

Tvrtka Geiger GmbH je u suradnji s bigrep-om proizvela plastične kalupe za beton, a evo i zašto.

Naime, tvrtka Geiger GmbH bavila se projektom restauracije; preuređenja jedne stare građevine čiji su originalni prozori na vrhu bili polukružnog oblika. Pošto je cilj bio preurediti kuću tako da izgleda kao i prije, stvorila se potreba za posebnim kalupom kako bi se beton mogao uliti u njega te tako kreirati željeni polukružni oblik za okvir prozora. Uz bigrep ONE 3D pisač proizvodnja kalupa bila je brza i relativno jeftina.

U kalup je naknadno umetnut komad armature te je beton onda bio u kalup. Kada se beton posušio, iz kalupa su jednostavno izvadili betonski okvir prozora te ga montirali na građevinu.

3D ispisani kalup u kojeg je umetnuta armatura te finalni proizvod, izvor: bigrep.com

3D ispisani kalup u kojeg je umetnuta armatura te finalni proizvod, izvor: bigrep.com


Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTERLeo Gregurić