Kako BMW koristi 3D ispis?

BMW, svima itekako poznati njemački gigant, implementirao je 3D ispis u proizvodnju modela i8 Roadster, a osim toga, ako imate 3D pisač kod kuće te se smatrate ljubiteljem BMW-a, čekaju Vas besplatni 3D modeli spremni za ispis kod kuće. 

Već smo pisali o implementaciji 3D ispisa na polju automobilističke industrije, a ispod ovog retka možete pronaći poveznice na neke od naših članaka usko veaznih za automobile i 3D ispis.

3D ispisani vrh ispušnog sustava hiperautomobila Apollo IE

Porsche Classic isporučuje “stare” rezervne dijelove izrađene na 3D pisaču

Bugatti razvio najveću funkcionalnu automobilsku komponentu izrađenu od titana uz pomoć 3D ispisa

Ukoliko ne znate što je i kako izgleda BMW i8, evo malo informacija. Radi se o BMW-ovom “top” modelu, sportskom automobilu koji osim benzinskog motora ima i elektro motor pa ga se naziva hibridom, ukupna snaga benzinskog i elektro motora je 370KS. Futuristički dizajn, brzina i udobnost su najveće odlike ovog automobila, a mi Vas nećemo više “daviti” podatcima o samom automobilu već ćemo se fokusirati na proizvodnju BMW i8 Roadster modela, i8-ice “bez” krova.

BMW i8 Roadster kojeg smo imali prilike vidjeti na Zagrebačkom sajmu automobila u travnju.

BMW i8 Roadster kojeg smo imali prilike vidjeti na Zagrebačkom sajmu automobila u travnju.

Pošto se radi o Roadster izvedi, potreban je mehanizam za izvalčenje i pospremanje soft top krova. Inženjeri BMW-a su se odlučili za SLM tehnogiju 3D ispisa kako bi proizveli metalnu komponentu koja sudjeluje u procesu podizanja krova. BMW koristi SLM 3D pisače pri proizvodnji spomenute komponente, a SLM 3D pisači funkcioniraju slično kao i SLS 3D pisači.

Proizvođači automobila u zadnjih nekoliko godina pokušavaju smanjiti masu svojih automobila što je to više moguće. To se radi uporabom komponenti od ugljičnih vlakana ili pak implentacijom pametno izdizajniranih dijelova koji svojim dizajnom eliminiraju “višak” materijala.

izvor: BMW Group

izvor: BMW Group

Ti izazovi bili su ograničeni prostor za ugradnju budućeg mehanizma pa tako i spomenute 3D ispisane komponente za podizanje krova. Osim ograničenja prostora što znači da podižač krova mora biti kompaktan, mora se “nositi” i sa masom samog krova.

BMW-ovi inženjeri i dizajneri koristili su se posebnim softverom koji generira “load path” odnosno dizajn koji “trpi” masu tereta, a da se pri proizvodnji komponente koristi što manje materijala kako bi se smanjili troškovi same proizvodnje, ali i mase automobila – pametno, zar ne?

BMW je “u jednom mahu” u mogućnosti proizvesti nešto više od 600 komponenti zahvaljujući velikom volumenu za ispis te samoj prirodi SLM tehnologije.

Nekolicina "friško" isprintanih komponenti, izvor: BMW Group

Nekolicina "friško" isprintanih komponenti, izvor: BMW Group

Krajem srpnja BMW bio je nagrađen Altair Enlighten nagradom kojom se nagrađuju inovacije u automobilističkoj industriji koje pridonose smanjivanju mase automobila.

OSTALI PRIMJERI BMW-ove IMPLEMENTACIJE I ZAINTERESIRANOSTI ZA 3D ISPIS.

MINI je već nekoliko godina u vlasništvu BMW-a, a pošto je BMW itekako zainteresiran za implementaciju 3D ispisa u razvoj i proizvodnju automobila, MINI isto ima nešto za ponuditi glede uporabe 3D ispisa. Kliknite ovdje i saznajte više.

Osim uporabe 3D ispisa u sestrinskoj kompaniji, BMW je investirao oko 10.000.000 eur u kampus za aditivne tenologije, u Njemačkoj.

Postoji još zaista mnogo primjera BMW-ovog korištenja 3D ispisa, primjerice, ispisali su “kostur” za prototip jednog motocikla, a čak nude i besplatne 3D modele BMW logotipa, kotača, muzeja i sjedišta kako bi ih ljubitelji BMW-a i 3D ispisa mogli kod kuće ispisati na vlastitom, kućnom 3D pisaču. Za pristup besplatnim modelima za 3D ispis, kliknite ovdje.

Besplatni 3D modeli za Isis na kućnom FDM 3D pisaču, izvor: BMW Group

Besplatni 3D modeli za Isis na kućnom FDM 3D pisaču, izvor: BMW Group

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić