Bugatti razvio i proizveo najveću funkcionalnu automobilsku komponentu izrađenu od titana uz pomoć 3D ispisa

Bugatti, francuska tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom super automobila, 1998. otkupila Volkswagen Grupa, a od tada sve snage su "upreli" na razvoj supersportskih automobila kojima maksimalna brzina iznosi preko 400km/h.  Nedavno su objavili projekt u kojem su sa 3D pisačem ispisali čeljusti kočnice u potpunosti iz titana. Ovaj proizvod smatra se najvećom titanskom komponentom proizvedenom uz pomoć aditivnih tehnologija.

Ovo postignuće je ostvareno uz suradnjom Bugattija i Laser Zentrum Nord instituta koji je dio Fraunhofer istraživačke organizacije. Predstavljanjem ovog proizvoda, Bugattijevi inženjeri su vrlo ponosni na svoje postignuće jer su zasigurno pomaknuli granicu mogućeg i dodatno pojačali svoj autoritet u svijetu autoindustrije.

Bugatti navodi kaka su titanske čeljusti snažnije i oko 40% lakše od aluminijskih čeljusti koje su ugrađene u Chiron, Buggatijev flagshhip superautomobil koji u utrobi nosi W16 motor koji je sposoban isporučiti vrtoglavih 1500 konjskih snaga. Trebalo je 3 mjeseca da se razviju titanske čeljusti, 45 sati da se izrade, a testiranje u produkcijskim automobilima bi trebalo započeti u ljeto.

Bugatti Chiron, izvor: Bugatti

Bugatti Chiron, izvor: Bugatti

Također smatraju da bi se titankse čeljusti mogle naći i u najskupljim i njajjačim naći i u Audijevim, Bentleyjevim i Porscheovim autombilima pošto su svi pod vodstvom VW grupe.

Frank Götzke, Bugattijev vođa razvoja novih tehnologija u svojoj rečenici navodi: “Tkogod da drži proizvod u ruci govori kako je ekstremno lagan, bez obzira na veliku veličinu samog proizvoda. Ovo je zaista impresivan proizvod, a uz sve to, izgleda fenomenalno."

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić