ColorFab: Mijenjanje boje 3D ispisanim modelima

Sa MIT-a stiže zanimljiva vijest o patentu imena ColorFab kojem je cilj omogućiti da se 3D ispisanim modelima naknadno može promijeniti boja.

Tehnologija 3D ispisa omogućuje izradu gotovo bilo čega, no kada izradimo model, on ostaje takav kakav je, ne možemo ga više mijenjati. Ako to pak poželite, morat ćete ponovno ispisati model. Na MIT-u su se toga dosjetili te osmislili sustav koji koristi posebnu “3d tintu”, UV svijetlo kako bi mogli mijenjati boju cijelog ili boju pojedinih dijelova već ispisanog modela.

izvor: ALL3DP

izvor: ALL3DP

Projekt predvodi Stephanie Mueller, pomoćna profesorica MIT EECS odjela i članica laboratorija za umjetnu inteligenicju i računalne znanosti. Ekipa sa MIT-a smatra kako danas ljudi stvaraju puno više otpada, odnosno koriste se sa više raznih predmeta te im je ovom metodom cilj smanjiti potrebu za “viškom” predmeta. Mueller kaže: Zamislite da nosite zeleni outfit, a Vaša zaštitna maska za iPhone je crvena. Ovom metodom u samo nekoliko minuta mogli biste pretvoriti svoju zaštitnu masku u zelenu, bez potrebe da kupite novu.”

Screen Shot 2018-09-02 at 21.34.50.png

...........

Stephanie Mueller

 

Prije smo se susretali sa sličnim rješenjima, no promjena boje ne bi dugo trajala, a na MIT-u su postigli to da njihova “3d tinta” zadržava boju koju je zadobila pod UV svjetiljkom.

Osim samog materijala, razvijeno je kompletno korisničko sučelje u koje korisnici uploadaju svoje modele, odaberu željeni izgled, odnosno raspored boja te ispišu 3d model. Nakon što je model ispisan, tim sa MIT-a koristi UV osvjetljenje kako bi obojio piksele modela, a u slučaju da je cilj vratiti model iz primjerice, crvene boje u početno stanje, koristili su uredski projektor. 

Screen Shot 2018-09-02 at 21.34.56.png

Posebna “3d tinta” sastoji se od baznog pigmenta (boje) i foto-inicijatora, (kemijskog spoja koji se pod utjecajem svjetlosti ponaša kao začetnik kemijske reakcije tako što prenosi energiju koju apsorbira na jednog od reaktanata) i svjetlosno prilagodljivog pigmenta.

Svjetlosno prilagdoljiv pigment donosi boju u bazni pigment, a foto-inicijator omogućuje stvrdnjavanje baznog pigmenta tijekom ispisa.

Znanstvenici sa MIT-a uspješno su prebojili model za 23 minute, a navode kako im je daljnji cilj smanjiti vrijeme pootrebno za prebojenje korištenjem jačeg UV svjetla ili čak dodavanjem veće koncentracije svjetlosno prilagodljivog pigmenta u sam materijal korišten u eksperimentu.

Svakako zanimljiva novost za koju se nadamo da će, kako vrijeme prolazi, naći svoju konačnu primjenu u različitim industrijama.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić