Food Ink - prvi 3D print restoran na svijetu

Food Ink je lanac “3D print” restorana u kojima se hrana priprema uz pomoć posebnih 3D pisača, a stolice i beštek su, pogađate, izrađeni na 3D pisaču.

Prvi Food Ink restoran bio je otvoren u srpnju 2016. godine, u Londonu. Osim Londona, na popisu gradova u kojima Food Ink ima poslovnicu proširio se na nekolicinu svjetski poznatih gradova, pa tako Food Ink stiže u Amsterdam, Rim, Pariz, Dubai, San Francisco i mnoge druge.

Tvrtka Food Ink je vrlo ponosna na činjenicu da su uspjeli spojiti kvalitetnu i ukusnu hranu sa tehnologijom, znanošću i dozom futurizma.

3D Isis Food Ink bešteka, izvor: Food Ink

3D Isis Food Ink bešteka, izvor: Food Ink

Izvršni direktor i osnivač Food Ink-a, Antony Dobrzensky navodi kako ovim projektom “3D printane hrane” nije imao za cilj zamijeniti kuhare, već vidjeti i iskusiti što je sve moguće kada se sa novom tehnologijom povežu mjastoeski kuhari.

ByFlow Focus 3D pisač za hranu, izvor: ByFlow

ByFlow Focus 3D pisač za hranu, izvor: ByFlow

Dobrzensky radi sa mnogim ljudima s područja tehnologija, dizajna i kulinarstva te sa poznatim kulinarskim savjetnicima kako bi “3D printana hrana” zaista bila ukusna, a i vizualno atraktivna.

Primjerice, suradnjom Food Ink-a i profesionalaca s područja dizajna i kulinarstva, nastala su posebni recepti za 3D ispisanu hranu poput 3D ispisanog kavijara u raznim oblicima, 3D ispisanih deserata od čokolade, također u raznim oblicima, razne egzotične dekoracije, torte i kolači za 3D ispisanim natpisima i detaljima itd.

U Food Ink restoranima sva jela se pripremaju uživo, pred gostima, na posebnim 3D pisačima za hranu nizozemske tvrtke ByFlow.

ByFlow Focus je 3D pisač za hranu namijenjen ponajviše uporabu u restoranima, ali ako želite, možete ga naručiti “za sebe” te kod kuće spremati “3D printanu” hranu.

Cijena ByFlow Focus 3D pisača za hranu je €3300.

Bitno je napomenuti to da nisu sva cela u potpunosti 3D ispisana. Ponekad se za, primjerice, desert, baza izradi u određenom obliku na 3D pisaču, a zatim kuhari ručno dodaju ostale sastojke i ukrašavaju jelo.

Dakle, profesionalni kuhari koriste se ByFlow 3D pisačem kako bi izradili oblike i strukture koje ne mogu izradtiti rukama, cilj uporabe ByFlow 3D pisača nije nužno poboljšati okus i kvalitetu hrane nego poboljšati estetiku jela, što je itekako bitno kada govorimo o “high end” restoranima.

Što se tiče same izrade hrane na ByFlow 3D pisaču, stvar funkcionira slično kao i s “običnim” 3D pisačima. U sustav 3D pisača se uploada željeni izgled hrane, odnosno 3D model. Zatim se na glavu 3D pisača stavi posebna bočica u kojoj se, primjerice, nalazi čokolada. Zatim se postavi tanjur kao platforma za ispis te 3D ispis hrane može započeti.

Proces je jednostavan i brz, što je od velike važnosti za mnoge restorane u čijim kuhinjama nema vremena za gubljenje, jer je, naravno, cilj gostima hranu isporučiti što je to brže moguće.

Pogledajte samo neka od mnogih dosad 3D ispisanih jela na ByFlow Focus 3D pisaču za hranu.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTERLeo Gregurić