HRE Wheels u suradnji s General Electricom proizveo prvi ikad 3D ispisani naplatak

Svima je već dobro poznata činjenica da se 3D ispis koristi u mnogim industrijama, pa tako i u automobilskoj industriji. Svakim danom se sve veći broj proizvođača iz raznih sektora industrije okreće 3D ispisu kako bi na tržište donijeli nešto novo i inovativno, a samim time pretekli konkurenciju i skrenuli pažnju medija na svoj novi proizvod.

Najnovija vijest vezana uz 3D ispis iz automobilske industrije jest predstavljanje prvog ikad 3D ispisanog naplatka koji je nastao u suradnji tvrtke HRE Wheels i General Electric-ovog odjela za aditivne tehnologije/3D ispis, GE Additive.

HRE Wheels je dobro poznata tvrtka u svijetu automobilizma, osnovana je 1978. godine, a pretežno se bavi proizvodnjom naplataka za skup(lje) automobile poput McLarena, Lamborghinija, Rolls Royce-a, Ferrarija i mnoge druge.

Nedavno predstavljeni HRE + 3D ispisani naplatak predstavlja pravu malu revoluciju u proizvodnji high-end naplataka.

HRE Wheels već godinama proizvodi naplatke na isti način, uzimajući komad nekog metala, primjerice aluminija te potom obrađujući taj komad u željeni oblik. Ono što je 3D ispis omogućio dizajnerima HRE Wheels-a jest puno veća sloboda pri dizajnu, jer kao što vjerujemo da znate, 3D ispis gotovo pa da nema ograničenja kada govorimo o oblicima koje je moguće izraditi.

Upravo zato je dizajn samog naplatka podosta agresivan i skreće pažnju na sebe, kako bi se posebice naglasila mogućnost proizvodnje zahtijevnih obilka koristeći 3D ispis.

Pogledate li sliku ispod ovog retka, možete uočiti mnoga ispreplitanja krakova te mnoge šupljine u strukutri naplatka. Upravo je to ono što bi bilo zaista teško izraditi tradicionalnom metodom proizvodnje naplataka koju HRE Wheels još uvijek i koristi.

Hre + 3D ispisani naplatak na McLaren-u P1, izvor: HRE Wheels

Hre + 3D ispisani naplatak na McLaren-u P1, izvor: HRE Wheels

HRE + naplatci izrađeni su na GE Additive-om EBM 3D pisaču koristeći titan u obliku titanskog praha. Inače, titan je metal velike čvrstoće, a pitom male mase što je izuzetno bitno kod proizvodnje naplataka za sportske automobile. Osim velike čvrstoće i male mase, titan je i otporan na rđanje.

Naime, nije cijeli naplatak bio ispisan u jednom komadu, već u 5 zasebnih komada koji su naknadno bili povezani čvrstim titanskim vijcima kako bi se formirao čitavi naplatak.

Titanski 3D ispisani dio HRE + naplatka, izvor: HRE Wheels

Titanski 3D ispisani dio HRE + naplatka, izvor: HRE Wheels

Tehnologija koja je korištena za izradu HRE + naplataka naziva se EBM (Electron Beam Melting). Radi se o tehnologiji sličnoj SLS-u, samo što se koristi iznimno jaki elektronski snop koji potiče fuziju između čestica titanskog praha na mjestima koja dotiče, te tako formira čvrste dijelove.

Ispis se vrši pri vrlo visokoj temperaturi stoga je za svaki pojedini dio bilo potrebno sačekati nekoliko sati da se ohladi, prije vađenja iz praha i završne obrade.

Ovaj proces ispisa je zapravo podosta brz, ali i skup, jer se radi o titanu koji je sam po sebi skup materijal. Ukoliko Vas zanima EBM tehnologija 3D ispisa, a dosada niste čuli ni za SLS, preporučamo Vam da pročitate naš članak o SLS tehnologiji 3D ispisa koja je zapravo temelj za EBM, a zatim kliknite ovdje za više informacija o samom EBM-u.

Titanski 3D ispisani elementi pričvršćeni na kotač od ugljičnih vlakana. izvor: HRE Wheels

Titanski 3D ispisani elementi pričvršćeni na kotač od ugljičnih vlakana. izvor: HRE Wheels


HRE+ nije i neće biti dostupan za kupnju, već je “samo” koncept za 3D ispisani naplatak, ali ono što sa sigurnošću možemo reći jest to da ćemo u relativno bliskoj budućnosti zasigurno viđati i komercijalne, 3D ispisane naplatke.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić