Kako se 3D ispis koristi u proizvodnji nakita?

U zadnjih nekoliko godina draguljarska industrija se modernizirala zahvaljujući 3D ispisu, točnije rečeno, tehnologijom 3D ispisa koja je omogućila 3D ispis modela koristeći materijale nalik vosku koji se koriste pri izradi kalupa.

Srebrni prsten nastao iz kalupa za čiju je izradu korišten 3D ispisani, voštani model istog prstena izvor arageek.com

Srebrni prsten nastao iz kalupa za čiju je izradu korišten 3D ispisani, voštani model istog prstena izvor arageek.com

I dalje veliki broj draguljara proizvodi nakit na tradicionalni način, ali oni koji imaju financiske mogućnosti za investiranje u 3D pisač za nakit su definitnvo napravili veliki korak unaprijed, a evo i zašto.

Tvrtke koje su u mogućnosti investirati u nekoliko 3D pisača za nakit bave se proizvodnjom high end nakita, što znači da su detalji nešto što je od velike važnosti. 3D ispis draguljarima omogućuje proizvodnju izrazito preciznih modela iz kojih se rade kalupi, ali i dalje se u potpunosti ne iskorjenjuje ručni rad, već ga se oplemenjuje tehnologijom 3D ispisa.

Kako biste što bolje razumijeli proces korištenja 3D ispisa pri izradi nakita, zamislite na trenutak da ste u poziciji draguljara koji je dobio narudžbu za 100 prstena, od kojih je svaki izrazito kompleksne strukture. Srećom, zamišljeni draguljar “pod rukom” ima računalo i jedan od najnaprednijih draguljarskih 3D pisača trenutno dostupnih na tržištu.

Prvi korak je izrada 3D modela prstena koristeći CAD (Computer Aided Design) softver. Kada se završi modeliranje 3D modela prstena, započinje proces izrade 3D modela na 3D pisaču koji će se koristiti za izradu kalupa u koji će se kasnije lijevati razni materijali, poput zlata.

Uporabom 3D pisača draguljar si uvelike olakšava posao jer 3D pisač ne samo da može postići veću razinu preciznosti, već sve “sam” odrađuje, umjesto dragulara.

Kada se završi 3D ispis svih 100 modela prstena, modele je potrebno provijetiti da nemaju oštećenja, a zatim slijedi proces izrade kalupa.

Za potrebe izrade kalupa modeli prstena se povezuju na stalak koji se umeće u posudu u koju se ulijeva materijal od kojeg će kalup biti sačinjen.

Pošto su modeli prstena izrađeni na 3D pisaču sposobnom za 3D ispis visoko preciznih modela uporabom materijala nalik vosku, kalup se zajedno sa modelima prstena može postaviti u posebnu peč koja zagrijava kalup na temperaturu pri kojoj se otapa materijal od kojeg su sačinjeni modeli prstena. Tim procesom dobiva se kalup koji pruža visoku razinu detalja, jer su se detalji sa modela prstena koji je sada rastopljen/uklonjen preslikali na kalup.

Posljednja faza proizvodnje prstena je lijevanje zlata u kalup. Nakon određenog vremena, kalup se otvara te se vade modeli prstena koji su svoj “život” započeli kao prsteni sačinjeni od materijala nalik vosku.

Naravno, prsteni izvađeni iz kalupa zahtijevaju niz postupaka prije nego što su spremni za isporuku, a to je upravo dio koji se odrađuje ručno.

Prednost 3D ispisa u odnosu na tradicionalni način izrade nakita jest to da pruža veće mogućnosti u pogledu strukture nakita, a osim toga štedi vrijeme i povisuje efikasnost i kvalitetu usluge, a da pritom ne iskorijeni ručni rad draguljara.

Grafički prikaz uporabe 3D pisača za izradu kalupa u draguljarskoj industriji, izvor: imaterialise.com

Grafički prikaz uporabe 3D pisača za izradu kalupa u draguljarskoj industriji, izvor: imaterialise.com

KOJA TEHNOLOGIJA SE KORISTI ZA 3D ISPIS VOSKA?

Sada kada ste, nadamo se, shvatili kako se 3D ispis koristi u draguljarskoj industriji, pogledajmo na koje se sve načine može ispisivati modele od materijala nalik vosku.

FDM je najraširenija i najpristupačnija tehnologija 3D ispisa koja, vjerovali ili ne, nudi opciju ispisa modela uporabom posebnih “voštanih” filamenata, koje se naziva “moldlay”.

Moldlay je naziv za FDM filamente koji su mješavina plastike i voska te omogućuju 3D ispis nalik voštanih modela uporabom FDM 3D pisača.

SLA je tehnologija 3D ispisa koja također nudi opciju korištenja nalik voštanih materijala za 3D ispis raznih modela zahvaljujući posebnim nalik voštanim rezinima.

Bez obzira na to što i SLA i FDM nude opciju 3D ispisa sa materijalima vrlo sličnim vosku, u draguljarskoj industriji se koristi jedna potpuno drugačija tehnologija, Material Jetting.

Material Jetting je tehnologija 3D ispisa koja se često zna usporediti sa običnim, 2D Ink Jet pisačima. Kao što i sami vjerojatno znate, kod Ink Jet pisača glava za ispis izbacuje veliku količinu sičušnih kapljica tinte na papir. Kod Material Jetting tehnologije 3D ispisa događa se ista stvar, glava za ispis izbacuje velike količine sičušnih kapljica materijala kojeg se pretvara u kruto stanje uporabom UV svjetlosti. Nakon što je jedan sloj gotov, platforma za ispis se pomiče za visinu jednog sloja prema dolje i proces se nastavlja sve dok model ne bude završen.

Većina modernih Material Jetting 3D pisača posjeduje 2 glave za ispis kako bi se kroz jednu mogle izbacivati kapljice materijala od kojeg se izrađuje model, a kroz drugu glavu se izbacuju kapljice potpornog materijala koji se otapa u određenoj tekućini, zavisno o proizvođaču.

Solidscape je tvrtka-lider za područje 3D pisača za draguljare, a svi Solidscape-ovi 3D pisači za draguljare temelje se na Material Jetting tehnologiji 3D ispisa.

Solidscape S300 serija profesionalnih 3D pisača za draguljare, izvor: Solidscape

Solidscape S300 serija profesionalnih 3D pisača za draguljare, izvor: Solidscape

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić