Kako i zašto je nastao 3DGlobe? [1. obljetnica postojanja 3DGlobe-a]

Prije nekoliko dana proslavili smo prvu godinu postojanja 3DGlobe-a, a ovim tekstom upoznat ćemo Vas sa detaljima o tome kako i zašto je nastao 3DGlobe te koji su nam planovi za budućnost.

Da budemo precizni, 31.5.2018 bio je dan “prave” prove obljetnice postojanja 3DGlobe-a. Točno godinu dana prije, 31.5.2017. naš je osnivač poslao e-mail u američku tvrtku M3D kako bi ih upitao jesu li zainteresirani za poslovanje na području Hrvatske i okolnih zemalja. Povratni e-mail stigao je nakon dva dana te je tako sve krenulo, no kako bismo objasnili žašto je nastao 3DGlobe, moramo se vratiti na kraj 2014. godine.

Bilo je to obično poslijepodne, a naš osnivač je na putu do kuhinje u svom stanu prošao pored stolića u dnevnom boravku gdje je bio otvoren nekakav časopis. Časopis je bio otvoren na stranici koja je nosila naslov “Lista želja za 2015.”, ili takvo što slično. Tamo je bila slika M3D Micro + 3D pisača te vrlo kratki opis o čemu se uopće radi. Našem osnivaču je za oko “zapelo” to što je uz riječi “3D printer” bila cijena od svega 200 i nešto američkih dolara. Ubrzo nakon toga, naš osnivač, Leo, uputio se na Kickstarter te prednaručio uređaj. Čekao je godinu i pol da stigne M3D Micro te je zapravo tada počeo razvoj interesa i entuzijazma prema 3D ispisu. Naš je osnivač svojim prijateljima i najbližima rekao da ima 3D pisač te su apsolutno svi bili iznenađeni. Uskoro su stigla i pitanja o tome kako je i gdje nabavio 3D printer za svega nekoliko stotina dolara. Sve je to bila inspiracija za pokretanje 3DGlobe-a, odnosno zastupništva za M3D za Hrvatsku i okolne zemlje. Ideja je bila, od prvog dana, dovesti potpuno novi i zanimljivi proizvod na “naše” tržište te pokušati zainteresirati i okupiti ljude oko uporabe 3D pisača u kućnom okruženju.

Sada smo Vam ukratko prepričali kako je nastala ideja za 3DGlobe, no što s imenom? Zašto baš 3DGlobe?

Pri imenovanju naše ideje, inspiracija nam je bilo ime “PC World”, odnosno ime poznatog trgovca informatičkom opremom u Ujedinjonom Kraljevstvu. Prvotna ideja za ime bila je “3D World”, ali na kraju smo odustali od toga jer nam se nije činilo dovoljno originalno. Zato smo riječ “World” zamijenili sa rječju “Globe”. Donekle smo zadržali prvotnu ideju, a  ime nam je donekle zvučalo originalnije. Sam logo 3DGlobe-a predstavlja globus koji u sredini ima ekstruder i mlaznicu, baš poput uređaja koje prodajemo.

No vratimo se na onaj e-mail. E-mail koji je stigao dao odgovor na pitanje našeg osnivača bio je pozitivno “nastrojen”, odnosno dali su nam do znanja da im se sviđa naša ideja te da pristaju. Cijelo ljeto smo radili, napisali gomilu mailova, obavili hrpu skype poziva, svakoga dana, kako bi do početka rujna do Zagreba stigla pošiljka s uređajima za prodaju. M3D nam je kao službenom zastupniku dao uvjete rada i naravno dogovorenu nabavnu cijenu te smo započeli s radom.

Zadovoljni smo s onim što smo postigli te se nadamo još većim uspjesima u budućnosti. :))) Ukoliko poznajte nekoga koga interesira 3D ispis ili pak nabava samog uređaja, slobodno ih uputite k nama, bilo bi nam zadovoljstvo podijeliti svoje zasad stečeno znanje o 3D ispisu sa svima koje to zanima. Osim toga, potpuno smo otvoreni za sve oblike suradnje pa ako imate kakvu ideju, kontaktirajte nas! I za kraj, hvala Vama što uopće čitate ovaj tekst. Ako još niste, pretplatite se na naš newsletter (kliknite na “BLOG” te malo scrollajte, trebao bi “ispasti” prozor koji omogućuje pretplatu na naš newsletter) kojim ćemo Vas na mjesečnoj bazi obavještavati o novim tekstovima na blogu te o mnogim drugim novostima.

Što se tiče naše budućnosti i planova za dalje, planiramo nastaviti s prodajom M3D 3D pisača te proširiti ponudu uređaja, cilj nam je kroz neko vrijeme dovesti još nekoliko brendova u našu ponudu te ostvariti mnoge suradnje s domaćim i stranim tvrtkamay To bi bili ciljevi za bližu budućnost, a radimo i na raznim idejama koje ćemo Vam s vremnom predstaviti. 

Hvala Vam na čitanju ovog teksta!

Team @ 3DGlobe

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić