Kako izgleda model ispisan na 3D pisaču vrijednom 4.000€?

Prije tjedan dana kontaktirali smo Formlabs, tvrtku koja se bavi razvojem i proizvodnjom high end 3D pisača baziranih na SLA i SLS tehnologiji te smo ih zamolili da nam pošalju jedan model ispisan na trenutno aktualnom Formlabs Form 2 3D pisaču koji je baziran na SLA tehnologiji te košta oko 4.000€ bez dodatne opreme. Evo i dojmova o kvaliteti modela kojeg su nam poslali.

Mi se kao tvrtka općenito bavimo uporabom, primjenom i prodajom 3D pisača baziranih na FFF tehnologiji 3D ispisa, a oduvijek nas je zanimalo kako uživo izgledaju modeli ispisani na skup(lj)im 3D pisačima koji su pritom bazirani na drugim tehnologijama, u ovom slučaju radi se o SLA tehnologiji 3D ispisa.

Kako bismo došli do jednog modela ispisanog na SLA 3D pisaču, kontaktirali smo Formlabs preko “request free sample part” programa. Radi se o tome da Vam Formlabs može poslati, potpuno besplatno, neki od ponuđenih modela ispisanih na njihovom trenutno aktualnom, high end SLA 3D pisaču Formlabs Form 2.

Mi smo ih zamolili da nam pošalju model koji predstavlja uporabu Formlabs Form 2 3D pisača na polju inženjerstva i prototipiranja.

DSC03699.JPG

Model kojeg smo zamolili stigao je za dva dana, a da pritom nismo morali platiti ni slanje pošiljke, hvala Formlabs!

Otvorili smo malenu kutijicu u kojoj nas je dočekao mali prospekt o Form 2 3D pisaču te je model bio ispod toga zamotan u bubble wrap.

Čim smo izvadili model, očekivanja su se ispunila, kvaliteta i glatkoća površine su fenomenalni i nekome tko nije “u” 3D ispisu bilo bi teško za povjerovati da je taj model zapravo 3D ispisan.

DSC03695.JPG

Ovaj model uvjerio nas je, a sada nadamo se i Vas da se Form 2 isplati svim profesionalcima jer je kvaliteta koju dostavlja odlična! Slojevi su gotovo nevidljivi, ono što se vidi “golim okom” vrlo vrlo tanke linije po cijelom modelu, a izraženije se vide pri vrhu modela (slika ispod).

Na slici Vam možda izgleda da je površina “gruba” jer se vide stepenice no uživo se to vrlo slabo vidi jer je slika ispod ovog retka nastala na profesionalnom foto aparatu pod velikim povećanjem…

DSC03699.JPG

Dakle, kvaliteta ispisa na Form 2 3D pisaču je fenomenalna te nas je ovaj sample part još dodatno uvjerio u mogućnosti SLA tehnologije, a i Formlabsovog pisača…

Ako i Vi želite da Vam Formlabs pošalje besplatni sample part obratite im se ovdje .

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić