Koji materijali se koriste za 3D ispis?

U prethodnoj objavi na našem blogu pisali smo o tome kako ćemo trima objavama Vama, našim čitateljima, pobliže opisati i objasniti 3 glavne tehnologije 3D ispisa te smo tako u prethodnoj objavi opisali te objasnili FFF tehnologiju 3D ispisa. Novi tekstovi o tehnologijama 3D ispisa  dolaze vrlo skoro, a danas ćemo Vam donijeti pregled materijala korištenih u 3D ispisu.

Prije nego što započnemo današnju temu, moramo napomenuti da ovim tekstom nećemo pokriti sve materijale korištene u 3D ispisu, jer ih je zaista dosta te ovise i o samoj tehnologiji 3D ispisa, već ćemo se fokusirati na osnove, odnosno materijale koji se koriste u tri glavne, najpoznatije, “glavne” tehnologije 3D ispisa.

Podsjetimo se, “glavne”, odnosno najpoznatije tehnologie 3D ispisa su FFF, SLA i SLS.

Prethodna objava na blogu bavi se FFF tehnologijom te ako ste pročitali taj tekst šanse su da već poznajte jedan od materijala o kojem ćemo danas pisati.

Dakle, FFF, SLA i SLS koriste polimere koje pronalzimo u 3 raličita oblika: u obliku role plastike, filamenta koji se koristi u radu sa FFF uređajima, zatim smole (nije čista smola već smjesa smole i određenih sastojaka) koja se koristi u radu sa SLA uređajima te posebnog praha koji se koristi pri radu sa SLS uređajima.

Dakle, svaka tehnologija zahtijeva poseban oblik polimera, a polimere korištene u 3D ispis općenito dijelimo po termalnom ponašanju, odnosno po karakteristikama materijala pod određenim temperaturama. Tako polimere dijelimo na termoplastike i duromere.

Screen Shot 2018-09-05 at 20.36.58.png

TERMOPLASTIKE

Termoplastike su vrsta polimera pod koju ubrajamo klasični filament, poput PLA i ABS filamenta. Kod termoplastika bitno je istaknuti to zadržavaju fizikalna i kemijska svojstva bez obzira na to koliko puta se rastope te potom stvrdnu. Osim uporabe termoplastika kao filamenta u 3D ispisu, proizvodi iz svakodnevnog života koji su izrađeni od termoplastika su plastične boce, LEGO kockice itd.

U termoplastike ubrajamo i poseban materijal u oblikiu praha, poput najlonskog (više o tome uskoro) kojeg se koristi u SLS tehnologiji 3D ispisa.

M3D PLA filament

M3D PLA filament

Slika prikazuje veliku količinu posebnog praha za SLS. Unutar prikazane hrpe praha krije se već gotovi model.

Slika prikazuje veliku količinu posebnog praha za SLS. Unutar prikazane hrpe praha krije se već gotovi model.

DUROMERI

Glavna razlika duromera i termoplastika je u tome da se duromeri ne tope, odnosno ne mogu se rastaliti poput filamenta. Duromeri se koriste u SLA tehnologiji 3D ispisa (više o toj tehnologiji uskoro na blogu) te ih prvotno pronalazimo u obliku viskozne tekućine koja se zatim pod utjecajem lasera ili UV lampe. Nakon što se duromeri stvrdnu, ne mogu se topiti jer će pod utecaem topline izgubiti svoju strukuturnu pravilnost na molekularno razini što će dovesti do promjene fizikalnih svojstava objekta izrađenog uporabom duromera. Što se tiče svakidašnjeg susretanja sa proizvodima od duromera, možemo istaknuti kuglu za kuglanje te razne prekidači pri vrhu štednjaka.

Formlabsov bijeli rezin, odnosno materijal nalik na smolu kojeg koriste SLA 3D pisači, izvor: Formlabs

Formlabsov bijeli rezin, odnosno materijal nalik na smolu kojeg koriste SLA 3D pisači, izvor: Formlabs

Ovim tekstom bio nam je cilj pružiti Vam brzi uvid u materijale korištene u, barem ih mi smatramo, trima glavnim tehnologijama 3D ispisa.

“Držite oko” na našem blogu jer vrlo skoro dolaze tekstovi kojima ćemo opširnije objasniti SLA i SLS tehnologiju 3D ispisa!

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić