KUPOL - 3D ispisana biciklistička kaciga

Jedna od najvećih prednosti 3D ispisa u odnosu na uobičajene metode proizvodnje jest to da 3D ispis omogućuje da se svaki proizvod donekle prilagodi krajnjem korisniku. Puno ljudi ima poteškoća sa pronalaskom odgovarajuće kacige za bicikl, neki jednostavno ne mogu pronaći dovoljnu veliku kacigu, a neke apsolutno sve kacige žuljaju i jednostavnu im ne pašu, a neki se pak stalno žale na znojenje glave kada nose takve kacige…

U nastojanju da riješi ove probleme, Gabriel Boutin, iskusni dizajner koji je prije svog projekta 3D ispisane kacige ”Kupol” 10 godina radio na području dizajna biciklističkih kaciga, 2016. godine pokrenuo je tvrtku Kupol kako bi pokušao na tržište donijeti prvu ikad 3D ispisanu biciklističku kacigu. Boutin se prvotno odlučio za 3D ispis kao metodu izrade prototipa, ali mu se kvaliteta ispisa i sama usluga tvrtke Sculpteo, s kojom je radio na razvoju Kupol kacige, toliko svidjela da je odlučio i konačne proizvode, kacige, dijelom izrađivati na 3D pisačima tvrtke Sculpteo.

It’s been over 20 years since bike helmets have undergone any sort of real change. People are still wearing the same outdated foam protection that was on the market a generation ago. No doubt, switching from standard foam to 3D printing was quite a leap, but it was far from impossible: we did it. Sculpteo’s 3D printing technology enabled us to achieve the degree of accuracy needed to rapidly create complex structures at a low price. Together, we’ve completely revolutionized how helmets are made.”

Kupol, prva ikad 3D ispisana kaciga, izvor: Kickstarter

Kupol, prva ikad 3D ispisana kaciga, izvor: Kickstarter

Plastični dijelovi kacige su, naravno, izrađeni na 3D pisaču u vlasništvu tvrtke Sculpteo, a radi se HP-ovom industrijskom Multi Jet Fusion 3D pisaču, a materijal za proizvodnju Kupol kacige je također HP-ov, radi se o “High Reusability PA12” materijalu za 3D ispis uporabom SLS tehnologije 3D ispisa, koji, u ovom slučaju kacigi, daje odlična mehanička svojstva, a i moguće ga je reciklirati, odnosno ponovno upotrijebiti nesintetizirane dijelove materijala kako bi se smanjili troškovi pri svakom ispisu. Osim plastičnih dijelova izrađenih na HP Multi Jet Fusion 3D pisaču, Kupol kaciga sastoji se od dvije jedinstvene, patentirane komponente, OKTOPUS™ "gumenih “čahura” koje podržavaju glavu biciklista KINETIC BUMPERS™ koji ublažavaju udarce.

U strukturi kacige ablaze se i fleksibilni slojevi ultra.lakog, prozračnog materijala koji služi za sprječavanje znojenja glave biciklista, ali i služi za ublaživanje udaraca pri eventualnom padu.

Isječak unutarnje strukutra Kupol kacige, izvor: Sculpteo

Isječak unutarnje strukutra Kupol kacige, izvor: Sculpteo

Kupol kaciga odlikuje se svojom jedinstvenom unutarnjom strukturom koja, navodno, pruža veću udobnost od “običnih” biciklističkih kaciga ove klase, a i implementacija posebno razvijenog materijala za apsorpciju udraca koji pritom osigurava stalnu cirkulaciju zraka tijekom vožnje kako se glava ne bi znojila je također jedan od najvećih aduta Kupol kacige.

Razne boje u kojima dolazi Kupol kaciga, izvor: Kickstarter

Razne boje u kojima dolazi Kupol kaciga, izvor: Kickstarter

Kupol dolazi u 6 različith boja i 6 različitih veličina, a trenutno je u tijeku i Kickstarter kampanja za ovaj projekt, stoga razmislite o podupiranju ovog projekta ukoliko biste htjeli biti ponosni/a vlasnik/ca prve ikad 3D ispisane kacige za bicikl.

Kupol-ovoj Kickstarter kampanji možete pristupiti ovdje.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić