Zašto McLaren Formula 1 tim koristi 3D pisače?

Vjerujem da većina Vas može pretpostaviti kako izgleda razvoj Formula 1 bolida. Prvo se u sjedištima timova i u laboratorijima radi na dizajnu i inženjerstvu vozila, potom se ono proizvede u “test fazi” te se zatim timovi Formule 1 upute na trkaće staze diljem svijeta kako bi testirali i poboljšali svoja vozila. Aerodinamika jedna je od najbitnijih i najtežih komponenti razvoja bolida. Svaki pojedini dio bolida može zahtijevati i nekoliko tjedana da se ponovno proizvede u poboljšanoj formi, a McLaren Racing Limited odlučio se za korištenje 3D pisača tvrtke Stratasys kako bi smanjio vrijeme potrebno za proizvodnju dijelova pri razvoju. Uporaba 3D pisača omogućuje im brži i efikasniji napredak te ako se dijelovi proizvedu brže i potom odmah instaliraju na auto, testni vozači mogu više vremena provesti testirajući bolide.

Dijelovi koje će McLaren proizvoditi bit će instalirani na bolid MCL32.

McLaren MCL32 Formula 1 bolid

McLaren MCL32 Formula 1 bolid

 

McLaren koristi Stratasys 3D pisače u svojim uredima i razvojim centrima izvan Londona, a na utrke putuju sa jednim pisačem. Zasad, koristili su se 3D ispisom pri proizvodnji 50+ dijelova.

Prilikom zamijene krila bolida, odnosno stražnjeg spojlera, tim je ispisao novo krilo od plastike. Nakon što su ga proizveli, krilo je zamotano ugljičnim vlaknima kako bi bilo što lakše i čvršće. Posljednji korak je odstranjivanje plastike iz unutrašnjosti krila. Nakon toga krilo je u potpunosti spremno za nova testiranja odnosno utrke.

Cilj suradnje McLarena i Stratasysa je ispis dijelova od ugljičnih vlakana kako bi se ti dijelovi što brže mogli zamijeniti i postaviti na bolide.

Na kraju svega, u boksu bi se mogao nalaziti 3D pisač i nekolicina inženjera koji bi lakše eksperimentirali. To znači više vremena na stazi, što može rezultirati pobjedama i općenito boljim rezultatima.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić