Može li 3D printanje omogućiti oporavak za Notre-Dame?

Kao što i sami već zasigurno znate, nedavno je izbio požar u području krova katedrale Notre-Dame u Parizu. Iako se još nezna kako izgleda plan renovacije, za koju je dozvoljen vremenski period od 5 godina, nizozemska tvrtka Concr3de nudi inovativno rješenje. Naime, Concr3de se bavi 3D printanjem u građevinarskom sektoru te razvojem 3D printera koji je sposoban za rad s cementnim materijalima koji imitiraju kamen.

Niznozemska tvrtka Concr3de je Francuskoj predložila da se elementi katedrale, poput groteske Le Stryge, rekonstruiraju njihovim 3D printerom uporabom pepela prouzročenog požarom Notre-Dame. Naime, 3D printeri koje Concr3de razvija koriste materijale u obliku praha, stoga je pepeo moguće integrirati u rekonstrukciju i tako sačuvati povijest katedrale.

Le Stryge, izvor: Flickr

Le Stryge, izvor: Flickr

Kako bi demonstrilali svoje inovativno rješenje za obnovu Notre-Dame uporabom 3D printera, Concr3de je izradio repliku groteske Le Stryge na 3D printeru iz vapnenca i pepela iz požara. 3D model groteske dobiven je iz već otprije postojećeg 3D skena za Le Stryge, a sama replika izrađena je Concr3de-ovom “Armadillo White” 3D printeru. Armadillo White je 3D printer koji radi sa raznim materijalima u obliku praha, poput metala, keramika, plastika i cementnih materijala.

Concr3de Armadillo White 3D printer, izvor: concr3de.com

Concr3de Armadillo White 3D printer, izvor: concr3de.com

Barem koliko je za sada poznato, za obnovu Notre-Dame predviđeno je 5 godina, što može zvučati puno, ali za projekt poput ovog to uistinu jest malo vremena. Upravo zbog toga se 3D printanje ozbiljno razmatra kao metoda za obnovu vapnenačkih detalja katedrale. j

Leo Gregurić