Najbolji besplatni 3D printing softver

Već smo se bavili softverom za 3D printing, odnosno programima za modeliranje 3D modela kompatibilnih za 3D ispis. Naš prvi ikad tekst o toj temi možete pronaći ovdje. Danas Vam donosimo popis nekoliko potpuno besplatnih programa za modeliranje kako bismo Vam pomogli u pronalasku idealnog programa za vaše potrebe. 

Prije no što započenemo sa navođenjem i opisivanjem nekih od programa, imajte na umu da je gotovo nemoguće spomenuti svaki program te ako u ovom tekstu ne pronađete jedan od programa kojeg možda Vi korisitite, javite nam putem komentara.

Na internetu je općenito moguće pronaći ogromnu količinu raznih programa, pa tako i onih koji Vam omogućuju da svoju ideju pretvorite u model kompatibilan za 3D ispis. Svaki od programa kojeg ćemo navesti i ukratko opisati ima svoje prednosti i mane, odnosno nije svaki program za sve, tako ćete primjerice za modeliranje figurica ili kompleksnijih skulptura koristiti jedan, a za npr. modeliranje funkcionlanih dijelova neki drugi program.

 1.  TINKERCAD

Često kada nam dođe upit koji program je najbolji za početak učenja o 3D modeliranju, naš odgovor je sljedeće: "Isprobajte Tinkercad..."

Tinkercad je Autodeskov proizvod koji omogućuje izuzetno lagano i mlađim uzrastima prilagođeno modeliranje. Tinkercad je zamišljen kao online CAD platforma, dakle nije potrebno preuzimati program već je dovoljno samo kreirati (ili upotrijebiti postojeći) Autodeskov račun. Korisničko sučelje Tinkercada je vrlo intuitivno za korištenje, sa desne strane nalazi se izbornik sa već pripremljenim modelima (npr kugla, kocka, stožac...), odnosno komponentama od kojih potom korisnik sam slaže željeni model.

Osim slaganja ponuđenih modela, korisnik može grupirati složene modele čime će nekoliko složenih modela "na hrpi" postati jedan model. Na raspolaganju su i ostali alati poput "hole" opcije odnosno tom opcijom se mogu rezati i izmjenjivati oblici svega što se nalazi na radnoj površini. Još jedna odlična značajka Tinkercada je mogućnost importanja bilo kojih 3D modela. Da pojednostavimo, vi svoj model u Tinkercadu možete nadograditi bilo kojim drugim modelom, npr. gradite tj. modelirate kuću u Tinkercadu i niste zadovoljni oblikom krova kojeg ste sami izmodelirali, u tom slučaju možete otići na neke od web stranica koje nude gotove 3D modele (npr. MyMiniFactoryi preuzeti neki od Vama odgovarajućih krovova. Kada preuzmete model tog krova, unutar Tinkercada jednostavno pritisnete gumb "Import" i taj model onda možete koristiti na svojoj kući.

Najbolji način da iskusite Tinkercad i njegove značajke je da se malo njime "poigrate", vjerujte nam.

Ovdje možete pristupiti Tinkercadu.

Prikaz korisničkog sučelja u Tinkercad-u

Prikaz korisničkog sučelja u Tinkercad-u

 2.  SCULPTRIS

Sculptris nije "klasični" modellingsoftver već je poznat kao jedan od najboljih softvera za digitalnu izradu prekrasnih figurica i/ili kompleksni skulptura.

Sculptris nije jednostavan kao Tinkercad i definitvno će zatijevati  više vremena da ga se usvoji, no ako Vam je cilj modelirati predivne skulpture koje ako želite možete ispisati na 3D pisaču, Sculptris je pravi izbor za Vas.

Prikaz korisničkog sučelja u Sculptris-u.

Prikaz korisničkog sučelja u Sculptris-u.

Sculptris je također besplatan program koji Vam, ukoliko uložite malo truda i naučite osnove, može pružiti dosta zabave, a osim toga njime možete i "iskopirati" omiljenog lika iz videoigrice i ispisati ga na 3D pisaču ukoliko ga posjedujete.

Ako već imate iskustva sa Sculptrisom ili njemu sličnim programima, razmotrite program ZBrush kao alternativu. Sculptris je kompatibilan sa PC i Mac računalima.

Sculptris možete preuzeti ovdje.

3. SKETCHUP FREE

Sketchup je inače jedan podosta poznat program kojeg podosta koriste inženjeri, arhitekti i dizajneri interijera, no tim programom se mogu proizvesti fantastični modeli kompatibilni za 3D ispis. Sketchup Pro je puna i najnaprednija verzija SketchUp-a koja se plaća $695 (nju koriste injženjeri, arhitekti itd...), a na svu sreću, postoji i web inačica Sketchup-a koja je besplatna i idealna je za učenje. Naime, SketchUp je zahtijevniji program od npr. Tinkercada tako da je naša preporuka, ukoliko nikada prije niste modelirali, da izradite nekoliko složenijih modela u Tinkercadu pa tek onda razmotrite SketchUp Free program. SketchUp Free je kompatibilan sa svim novijim web preglednicima, a Pro verzija je dostupna za PC i Mac računala.

Screen Shot 2018-09-05 at 22.12.05.png

SketchUp Free možete preuzeti ovdje.

4. AUTODESK FUSION 360

Ako ste pretplatnik domaćeg informatičkog časopisa BUG, šanse su da ste ne tako davno pročitali njihov tekst o Autodeskovom Fusion 360 programu. Ako niste, ne brinite, tu smo da vam ukratko kažemo što je Fusion 360, za koga je i kako doći do njega...

Naši prethodni opisi odnosili su se na relativno pojednostavljene programe i/ili ograničene verzije "punih", "pravih" programa. Fusion 360 je Autodeskov proizvod, punokrvni, profesionalni CAD (Computer Aided Design) softver. Fusion 360 je vrlo kompleksan i napredan program koji vam svojim alatima, bez ikakve sumlje, omogućuje da modelirate fenomenalne modele, prototipe itd...

Jedna od velikih prednosti Fusiona 360 u odnosu na konkurenciju je lakoća testiranja nekog koncepta ili proizvoda unutar samog programa, odnosno simulacija opterećenja i sl. što uvelike pomaže i čuva vrijeme inženjerima i dizajnerima. Fusion 360 zaslužuje mnogo pohvala, a što se tiče 3D ispisa, Fusion 360 "voli" 3D ispis, a omogućuje i vrlo brz prijenos datoteka (modela) u Autodeskov Print Studio, program kojim se modeli izrađeni u Fusionu 360 pripremaju za 3D ispis (tamo se pozicionira potporni materijal, bira se materijal za ispis, postavljaju se razne postavke za ispis, poput rezolucije ispisa itd...)

Još jedna velika stvar kod Fusiona 360 je mogućnost dijeljenja modela kroz cloudšto omogućuje brzu razmjenu datoteka među inženjerima i dizajnerima unutar jednog tima...

Što se tiče nabavke Fusiona 360, tu postoji više opcija. Osnovna licenca za Fusion 360 koštat će Vas 2000kn godišnje, a namijenjena je tvrtkama i komercijalnu uporabu. Druga opcija je kupiti licencu za 10.000kn godišnje čime ćete dobiti Fusion 360 Ultimate, najnapredniju verziju Fusion 360 programa. Fusion 360 je, naravno, namijenjen za profesionalnu komercijalnu upotrebu. Ali, priča nije gotova. Dobre vijesti su da da Fusion 360 programa možete doći potpuno besplatno. Kako? Ako ste Fusion 360 zamislili koristiti za sebe osobno, poput hobbyja, ili za edukaciju, ili pak tek započinjete s poslom (startup) ili vaša tvrtka ima manje od $100.000 godišnjeg prometa, tada ćete Fusion 360 dobiti besplatno.

Fusion 360 kompatibilan je sa PC i Mac računalima.

Screenshot iz Fusiona 360, izvor: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview

Screenshot iz Fusiona 360, izvor: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview

5. SLIC3R

Slic3r je besplatan program koji iskusnijim korisnicima 3D pisača pruža da kvalitetno pripreme neki model za 3D ispis. Inače, Slic3r je "open source" program koji je poznat i voljen među korisnicima zbog čestog dodavanja novih alata koje ostali programi nemaju, ili imaju, ali ne na razini na kojoj ih nudi Slic3r. Kada smo rekli da je Slic3r program koji korisnicima omogućuje kvalitetnu pripremu modela za ispis, tu mislimo na radnje poput određivanja lokacije potpornog materijala, određivanje postotka unutarnje popunjenosti modela, a osim postotka popunjenosti, Slic3r nudi i odabir oblika unutarnje popunjenosti, to može biti u obliku pčelinjih saća, može biti poslagano pod pravim kutem; u obliku kvadrata ili pak u obliku trokuta itd...

To je izuzetno bitno jer većina programa koji dolaze sa 3D pisačima ne nude tu opciju, već je definiran default oblik unutarnje popunjnosti, a to nije uvijek idealno jer nisu svi modeli iste primjene, tako da Slic3r korisnicima "puža" slobodu korisniku da prilagodi svoj model onome za što će ga kasnije koristiti.

Slic3r je besplatan program, namijenjen iskusnim korisnicima, a dostupan je na Linux, PC i Mac računalima.

Screenshot unutar Slic3r-a. Izvor: http://slic3r.org

Screenshot unutar Slic3r-a. Izvor: http://slic3r.org

O Slic3r-u možete više saznati te ga preuzeti ovdje.

6. BLENDER

Blender je zaista jedan odličan i podosta poznat program za 3D modeliranje namijenjen iskusnijim korisnicima, onima koji su dobro svladali jednostavnije programe te su u potrazi za sofisticiranijim i moćnim programom kako bi mogli proširiti svoja znanja o modeliranju te kako bi izradili još bolje modele...

Ono što je dobro kod Blendera je velika baza korisnika, a to znači gomile tutoriala na YouTube-u i ostalim platformama što definitvno olakšava učenje o korištenju Blendera.

Blender je "open source" program što je još jedan "veliki plus", jer zajednica korisnika konstantno unaprijeđuje program pošto je on open source.

Naša preporuka za Vas bi definitvno bila da nakon što savladate jednostavnije programe uložite nešto truda i pokušate se zabaviti i naučiti Blender, jer zaista jest jedan od najboljih besplatnih programa za 3D modeliranje koji pruža izradu gotovo svega što poželite...

Blender je kompatibilan sa Linux, PC i Mac računalima, a preuzeti ga možete ovdje.

Screenshot unutar Blendera. Izvor: https://www.blender.org

Screenshot unutar Blendera. Izvor: https://www.blender.org

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić