Najnovijeg super-automobila iz Bugattija, Bugattija Divo, krase 3D ispisani elementi

Iza nas je tjedan automobila u Montereyu, jedno od najvećih automobilskih događanja tijekom kojeg vrhunski brendovi poput Bugattija svijetu otkrivaju svoje novitete. Bugatti je 24. kolovoza u Montereyu predstavio Bugatti Divo, limitiranu seriju automobila baziranu na modelu Chiron čiji je zadnji kraj ukrašen 3D ispisanim elementima.

 

Ukoliko ste ljubitelj automobila, zasigurno Vam je tjedan automobila u Monterey-u dobro poznato događanje. Tjedan automobila u Monterey-u je događanje koje se odvija kroz 7 dana na otvorenom, na nekoliko lokacija u okolici Monterey-a.

Na tjedu automobila u Monterey-u okupljaju se ljubitelji super automobila, proizvođači te vlasnici istih. Već je uobičajeno da svjetski poznate tvrtke poput Bugattija svoje kreacije čuvaju do kraja kolovoza kada imaju priliku svijetu predstaviti svoje novitete.

Bugatti Divo, izvor: CAR Magazine

Bugatti Divo, izvor: CAR Magazine

Ove godine jedna od zvijezda tjedna automobila u Montereyu bio je Bugatti Divo, super automobil (točnije, hiperautomobil) koji je nastao na bazi dobro poznatog modela Chiron. Bugatti Divo nosi ime legendarnog vozača Alberta Diva koji je za Bugatti dva puta pobijedio utrku Targa Florio.

Divo je agilniji automobil od Chirona zahvaljući manjoj masi, ojačanoj suspenziji i poboljšanoj aerodinamici. Bugatti je dosad isporučio već oko 200 Chirona, a Divo je limitiran na samo 40 primjeraka, a svi su već prodani. Cijena za Bugatti Divo iznosi 5 mil €.

Maksimalna limitirana brzina koju Divo može postići je 381km/h, a ako vas zanimaju specifikacije i detaljni pregled Bugattija Divo, kliknite ovdje.

Ono što je nama itekako interesanto je uporaba 3D ispisa pri izradi detalja koji krase zadnji kraj ovog remek dijela na kotačima.

impresivan dizajn zadnjih svjetala koji je moguć zahvaljujući korištenju 3D ispisa, izvor: newatlas.com

impresivan dizajn zadnjih svjetala koji je moguć zahvaljujući korištenju 3D ispisa, izvor: newatlas.com

Pogledate li sliku iznad ovog retka, odmah ćete uočiti iznimno futuristički dizajn zadnjih svjetala, a pogledate li malo bolje, dizajn svjetala nastavlja se i oko područja za registarske oznake.

Kada vozač Diva pritisne kočnicu, 44 malih “perajica” će zasvijetliti pri ćemu će zadnji kraj Diva učiniti iznimno atraktivnim.

3D ispisani elementi zadnjih svjetala, izvor: Bugatti

3D ispisani elementi zadnjih svjetala, izvor: Bugatti

Pošto se radi o iznimno limitiranoj seriji automobila, Bugatti se odlučio okrenuti aditivnim tehnologijama (3D ispisu) kako bi proizveo elemente zadnjih svjetala i rešetke koja krasi područje oko registarske oznake. Nije nam poznato na kojem pisaču i kojom tehnologijom je Bugatti odlučio izrađivati elemente za Divo, ali ono što znamo je da ovo nije prvi put da Bugatti “eksperimentira” s 3D ispisom.

Ako se sjećate, pisali smo i o tome kako je Bugatti proizveo najveću komponentu od titana na 3D pisaču, radilo se o klipovima za kočnice modela Chiron.

Interesanto je kako se, pogotovo u posljednje vrijeme, sve više i više tvrtki okreće aditivnim tehnologijama za potrebe proizvodnje proizvoda/dijelova za proizvode limitiranih serija, i to ne samo Bugatti, već i ostale marke super automobila.

Pošto je Bugatti dio velike grupacije VW Group, postoje šanse da će se znanja sakupljena na Bugattijevim “eksperimentima” primijeniti i na drugim automobilima koji spadaju pod VW Group, samo je pitanje vremena, i novaca.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER 

Leo Gregurić