3D ispisane perajice za surf daske

Uz sve veću popularizaciju surfanja, javila su se i znaimljiva rješenja proizvodnje personaliziranih peraja za sur ptof daske uz pomoć 3D pisača.

Ovdje se radi o surfanju na valovima, vrlo vjerojatno slabo raširenim sportom među stanovnicima Hrvatske, ali gledajući globalno, tom sportu se svake godine pridruži sve više i više ljudi, posebice tursista koji odlaze na neke egzotične destinacije te tamo uzimaju tečajeve u lokalnim surf centrima.

Perajice na surf daskama su se pojavile oko 1930. godine, s idejom da surferu pruže stabilnost te da olakšaju usmjersvanje daske na valovima. Od tad, razvile su se mnoge kompanije koje proizvode daske, perajice i sve ostale dodatke i opremu za surfere, a u posljednjih godinu-dvije, na tržište surfanja “uvukao” se 3D ispis kao metoda proizvodnje          personaliziranih perajica koje se svakom kupcu mogu posebno prilagoditi, odnoso prilagoditi se razini surferske vještine i potrebama kupca.

Glavni razlog za tu ideju je to što velike tvrtke proizvode recimo 20 modela perajica koje su puštene u masovnu proizvodnju te nema mjesta ni vremena za custom made perajice.

Trenutni izbor Westkust perajica, izvor: westkustsurf.nl

Trenutni izbor Westkust perajica, izvor: westkustsurf.nl

Nizozemski Westkust u svoju ponudu uvrstio je nekoliko modela perajica koje surferi ili bilo tko kome je interesantno malo eksperimentirati, može preuzeti STL datoteku koju se odmah može ubaciti u software 3D pisača i pritisnuti print. Svi oni koji imaju pisač dostatnih dimenzija mogu isprobati ispisati njihove modele perajica, no mi mislimo da, zbog uporabe perjaica, bilo bi dobro koristiti profesionalniji uređaj koji može raditi sa filamentima koji u sebi imaju kompozite, primjerice kao filament od ugljičnih vlakana, zbog čvrstoće i performansa perajice. Westkust navodi da su svi modeli prošli test hidrodinamike, a onaj najbolji dio je to da su modeli besplatni za preuzimanje te su u potpunosti open source što Vam omogućuje dodati logo, nešto još “popraviti” na modelu ako mislite da bi Vam tako bolje pasalo i slično.

Kako bismo malo demonstrirali, napisali smo “3DGlobe” na perjaicu koristeći Tinkercad.

Screenshot iz Tinkercada

Screenshot iz Tinkercada

U slučaju da ne posjedujete 3D pisač, Westkust je sklopio partnerstvo sa 3DHubs-om što omogućuje “lokalno” printanje bilo čega, pa tako i perajica. Ideja partnertsva leži u tome da 3DHubs posjeduje mrežu 3D pisača s više od 20.000 lokacija u nešto više od 150 zemalja. U tom slučaju poslali biste model u 3DHubs, tj. u Vama najbližu “printaonu”.

Jako zanimljiva ideja, zar ne?

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

 

Leo Gregurić