Porsche Classic isporučuje “stare” rezervne dijelove izrađene na 3D pisaču

“Oprostite, sve rezervne dijelove za 959-icu smo odavno rasprodali.” Ta rečenica ubrzo može dovesti do nelagode kod kolekcionara klasičnih Porsche automobila. Na svu sreću, postoje 3D pisači koji uskaču u pomoć i omogućuju replikaciju originalnih dijelova za stare, legendarne Porsche automobile.

Ne morate biti ljubitelji automobila da biste znali da je Porsche itekako "veliko ime" u autoindustriji. Ljudi koji si mogu priuštiti nekoliko takvih automobila često svoje automobile “maze i paze” u garaži te sami sebe nazivaju kolekcionarima. Automobili koji su u takvim garažama nisu često voženi te se ponekad jednostavno ukaže potreba da se zamijeni pokoji dio. Porsche Classic je odjel Porsche-a koji se bavi prodajom i servisiranjem starijih modela Porschea, a ne tako davno u svoj poslovni model uveli su 3D ispis kao metodu proizvodnje rezervnih dijelova za automobile limitiranih serija, poput legendarnog Porsche-a 959 koji je proizveden u svega 292 komada.

Porsche 959, izvor: canepa.com

Porsche 959, izvor: canepa.com

Dakle, radi se o vrlo limitiranoj proizvodnji, što znači da je rezervnih dijelova malo te da se vrlo lako može dogoditi da ponestanu neki od originalnih djelova, no tu uskače 3D ispis. Porsche Classic raspolaže sa 52,000+ rezervnih dijelova, a ako fali jedan od dijelova koji ne pripadaju strogo limitiranim proizvodnim serijama, taj dio će se proizvesti originalnim alatima, ili ako je riječ o većoj potrošnji, novim alatima kojima će biti moguće proizvesti gotovo identičan dio. Ali, ako se radi o automobilu poput 959-ice, proizvodnja nekih od dijelova koristeći originalne ili novo proizvedene alate postaje izuzetno skupa, a to je upravo trenutak gdje u kojem je Porsche Classic odlučio iskoristiti prednosti 3D ispisa. Zamislite situaciju u kojoj vam treba nova poluga za otpuštanje kvačila (“kuplunga”). To je primjer komponente koja je malo tražena jer je velika većina 959-ica u garažama tako da se ti dijelovi ne traže često, a i zbog same činjenice da je proizvedeno 259 primjeraka tog automobila. U tom trenutku, poseže se za SLM tehnologijom, “Selective Laser Melting”, tehnologija 3D ispisa vrlo slična SLS-u, gjde laser izuzetno precizno “lijepi” čestice metala u čvrsti i funkcionalni model (u ovom slučaju komponentu za automobil).

Nakon ispisa komponente, Porsche tester tu komponentu na nekoliko testova te tek onda odlučuju dali će se na kraju ta komponenta i ugraditi u automobil. Dosad su u Porscheu sakupili pozitivna iskustva pa se tako danas ispisuje još 8 drugih dijelova uporabom SLM tehnologije 3D ispisa za metalne dijelove i SLS tehnologije za izradu plastičnih dijelova. SLS je tehnolgija koja koristi posebnu “smolu” iz koje je izgrađen model uporabom lasera koji povezuje molekule materijala u željeni model.

U Porscheu nastavljaju sa ispistivanjem mogućnosti 3D ispisa za još mnogo drugih komponenti, a kako i sami navode, 3D ispis je “kao rođen” za ovo jer jednostavno mogu skenirati originalni dio 3D skenerom te ga proizvesti za svega par sati te pritom dobiti komponente koje često nadmaše standarde originalne komponente.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić