The 3D Printing Handbook : Priručnik za sve koji žele naučiti više o 3D ispisu

The 3D Printing Handbook je priručnik kojeg izdaje 3DHubs, američka tvrtka koja se bavi aditivnim tehnologijama i pružanjem usluga modeliranja i ispisa 3D modela. Čim je izašao znali smo da ga i mi moramo nabaviti.

Čim smo uhvatili vremena uputili smo se na web stranicu Amazona te smo ga kupili za $40. Priručnik je kod nas već 4 tjedna. Vrijeme je da Vas pobliže upoznamo s dotičnim te da Vam iznesemo svoje mišljenje.

U stvaranju priručnika sudjelovalo je mnoštvo stručnjaka s područja aditvnih tehnolija, CAD modeliranja, inženjerstva i dizajna. Kako i sami autori kažu, “The 3D Printing Handbook” je stvoren za inženjere, dizajnere i sve ljude koje zanima 3D ispiks kako bi usvojili glavna znanja o 3D ispisu.

Na prednjoj stranici knjige ističu se 4 imena, Tony Fadell koji je napisao uvodnik u samu knjigu, a inače je radio na prvom iPodu-u te je osnivač tvrtke Nest. Nadalje, Ben Redwood, Filemon Schoffer te Brian Garret navedeni su kao autori priručnika.

Ben Redwood, rođen 1986. na Novom Zelandu, doktorirao je na sveučilištu Canterbury, također u rodnoj mu zemlji. Redwood posjeduje doktorat s područja mehaničkog inženjerstva. Ben se posvetio dizajnu i proizvodnom potencijalu 3D ispisa, a za 3DHubs radi kao edukator inženjera i dizajnera o mnogim tehnologijama 3D ispisa koje uostalom nudi i 3DHubs. Vjeruje kako je 3D ispis izuzetno bitna “mlada” tehnologija koja će promijeniti način kako proizvodimo razne stvari.

Zašto smo riječ mlada stavili pod navodnike? Zato što su se prvi oblici 3D ispisa i 3D pisača pojavili prije dobrih 30+ godina. Da, dobro ste čuli! (Više o tome u budućem tekstu na našem blogu)

Filmen Schöffer, rođen 1985 u Nizozemskoj, završio je čak dva studija, prvo na sveučilištu Delft završio je smjer industrijskog dizajna, a zatim na sveučilištu u Amsterdamu smjer fizike.

Radi u 3DHubs-u gdje je odgovoran za postavljanje najveće svjetske mreže 3D ispisa, drugim riječima mreže usluga i uređaja koje bi u konačnici bilo kome u svijetu omogućile brz i “bezbolan” put do željenog modela.

Brian Garret, rođen 1985. u Nizozemskoj, bavi se 3D ispisom od 2003. godine. Pohađao je sveučilište Eindhoven gdje se bavio “masivnom personalizacijom u industriji kroz uporabu 3D ispisa.” Nakon toga nastavio se baviti 3D ispisom te je uviđajući budučćnost same tehnologije, odlučio osnovati 3DHubs zajedno sa Bram de Zwartom 2013. godine.

Priručnik je podijeljen u 3 poglavlja koja pružaju puno korisnih informacija uz lijepe slike.

Prvo poglavlje bavi se upoznavanjem čitatelja sa tehnolgijama 3D ispisa i materijalima koji se pritom koristi. Drugo poglavlje čitatelje uvodi u diskusiju o dizajnu za 3D ispis, odnosno koje su mogućnosti i slabosti pojedinih tehnologija te koja je najbolja za zahtjeve korisnika. Treće i posljednje poglavlje ovog priručnika bavi se CAD softwerima te trenutačnom primjenom pojedinih tehhnolgija 3D ispisa u industriji, zubarstvu, medicini i slično.

Bazirajući se na vlastitim znanjima te novousvojenim znanjima, odlučili smo da ćemo na blog postavljati tekstove u kojima raznjašnjavamo razne stvari vezane uz 3D ispis, a ako namjeravate kupiti ovaj priručnik, zasigurno nećete požaliti!

The 3D Printing Handbook možete naručiti putem Amazona.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić