Prusa predstavila novi filament: Prusament ASA

Renomirani poljski proizvođač 3D printera Prusa By Josef Prusa predstavio je novu liniju filamenata pod imenom Prusament ASA. U Prusi vole brendirati sve svoje proizvode posebnim imenima, stoga vlastiti filament kojeg su počeli proizvoditi prošle godine nazivaju Prusament.

Tvrtka je u početku proizvodila PLA i PETG filamente, a sada je u ponudu uvrstila i novi filament nalik ABS-u, ali s nekoliko poboljšanja.

Prusament ASA filament stoga nudi visoku čvrstoću i stabilnost na visokim temperaturama te “dobar odnos” s acetonom, koji se koristi za dodatno uređivanje modela nakon printanja primarno zbog uglađivanja površine modela.

Prusament ASA manje je gustoće od Prusament PLA filamenta, stoga špule dolaze sa 850g filamenta, a ne uobičajenih 1kg. Ipak, pošto je gustoća manja, 850g ASA-e daje jednaki volumen kao i 1kg tvrtkinog PLA filamenta. Za one koje zanima, gustoća ASA filamenta je 1.07 cm3.

Prusa za svoj Prusament ASA filament tvrdi da je pravi nasljednik za ABS. Lakše se printa, daje bolje rezultate i otporniji je na visoke temperature i ispušta manje štetnih tvari od ABS plastike. Pošto je Prusa dosad svojim proizvodima pokazala da zna što radi, vjerujemo i da je ASA uistinu odličan filament.

Filament dolazi u 4 boje s cijenom od 30 EUR. Boje uključuju: Jet Black, Prusa Galaxy Black, Natural i Prusa Orange.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Redom: Jet Black, Prusa Galaxy Black, Natural i Prusa Orange, izvor: Prusa

Redom: Jet Black, Prusa Galaxy Black, Natural i Prusa Orange, izvor: Prusa

Leo Gregurić