Rekord Pikes Peak International Hill Climb-a pripao Volkswagenu zahvaljujući 3D ispisu

Volkswagen je nedavo srušio bivši rekord već preko 100 godina stare brdske utrke Pikes Peak International Hill Climb postavljen 2013. za čak 16 sekundi sa 500kW; 680 KS snažnim električnim trklaćim automobilom Volkswagen I.D. R. Posebice je zanimljivo to kako je 3D ispis pomogao VW-u u razvoju I.D. R-a.

Brdska utrka PPHCI duga je 20 km te se sastoji od 156 zavoja. Volkswagen je za potrebe PPHCI utrke razvio posebni automobil I.D. R koji je maksimalno prilagođen uvjetima PPHCI utrke. Kada kažemo maksimalno prilagođen, mislimo na odličan omjer mase i snage, oko 1100kg koje “gura” 680KS. Kako bi se osiguralo maksimalno prijanjanje i stabilnost u zavojima, VW-ovim inženjerima zračni tunel je bio neophodan dio opreme pri razvoju automobila kako bi, naravno, oblik automobila načinili što aerodinamičnijim.

Volkswagen I.D R, izvor: volkswagen.hr

Volkswagen I.D R, izvor: volkswagen.hr

Ako pomno partite autoindustriju, pogotovo proizvodnju vozila velikih performansi, vjerojatno znate da se u zračnom tunelu koriste duplo manji modeli stvarnog vozila (1:2). Ti modeli u sebi nemaju pogon nego jednostavno služe kao test aerodinamike, samo je oblik važan.

Dr. Benjamin Ahrenholz, vođa kalkulacija i simulacija u Volkswagen Motorsportu naveo je kako im je 3D ispis pomogao uštediti ionako već nategnut rok za proizvodnju te sam razvoj automobila. Volkswagen je imao samo 8 mjeseci da dovrši proizvodnju ovog zaista impresivnog I.D. R-a.

Za potrebe testiranja u zračnom tunelu, inženjeri VW-a su, koristeći se 3D pisačima, proizveli oko 2000 dijelova.

1:2 model za potrebe testiranja u zračnom tunelu, izvor: Volskwagen

1:2 model za potrebe testiranja u zračnom tunelu, izvor: Volskwagen

Na Pikes Peak brdskoj utrci nastupaju raličita vozila koja su podijeljena u razne kategorije, ali svejedno VW I.D. R-u pripada najbrže vrijeme Pikes Peak-a, ikad. 2013. godine rekord je oborio Sébastien Loeb u Peugeotu 208 T16, a postigao je vrijeme od 8:13.878.

Za volanom VW-ovog I.D. R-a bio je Romain Dumas, četverostruki PPIHC prvak, koji navodi da je izuzetno sretan i ponosan na cijeli tim na tom fenomenalnom postignuću te da mu je iznimno drago da je bio jedan od sudionika projekta. Dumas je u I.D. R-u postigao odličan rezultat od 7:57.148.

Svi se možemo složiti da je ovo zanimljiva vijest i za automobilističku industriju, a također i industriju aditivnih tehnologija.

Ovo samo potvrđuje koliko je 3D ispis zanimljiva tehnologija koja je puna potencijala te kako se svakoga dana širi i po kućama “običnih” ljudi, a i po industriji.

VW je i prije ovog projekta koristio 3D ispis u svom poslovanju, a ako Vas zanima naš članak na temu VW-ovog korištenja 3D ispisa na proizvodnoj traci “normalnih” automobila, kliknite ovdje.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić