SnowBusiness koristi 3D pisače kako bi proizveo mlaznice topova za umjetni snijeg

SnowBusiness je tvrtka iz Velike Britanije koja se bavi proizvodnjom posebnih “topova” za snijeg kako bi proizveli razne efekte, od prljavog snijega do efekta padanja snijega za potrebe snimanja filmova i sl. Jedna od najbitnijih komponenti tih topova je mlaznica, a SnowBusiness se odlučio integrirati nekoliko Ultimaker 3D pisača u svoje poslovanje kako bi smanjili troškove razvoja i proizvodnje tih mlaznica.

Sigurno ste čuli, a vjerojatno i gledali filmove poput Game of Thrones, Star Wars, Harry Potter i sl. Tvrtka odgovorna za sve snježne efekte u tim filmovima zove se SnowBusiness, a 3D pisači tvrtke Ultimaker su imali dosta velik utjecaj na njihovo poslovanje. Uporabom Ultimaker 3D pisača, razvojni inženjeri tvrtke SnowBusiness s lakoćom mogu sami vršiti proizvodnju prototipa mlaznica. Prije su svoje CAD nacrte, tj. 3D modele mlaznica slali vanjskim suradnicima kako bi im oni proizveli mlaznicu na SLS 3D pisaču. To je ekipi iz SnowBusinessa “oduzelo” 7 dana, jer su otprilike toliko čekali na mlaznicu da stigne, te ih je svaka mlaznica koštala 125 funti. Nabavkom Ultimakera, skratili su vrijeme čekanja sa cca. 7 dana na svega nekoliko sati, a troškovi proizvodnje mlaznica su drastično pali, na svega nekoliko funti.

Grafikon koji prikazuje odnos vremena i troškova profesionalne SLS usluge i “in house” 3D pisača tvrke Ultimaker, izvor: Ultimaker

Grafikon koji prikazuje odnos vremena i troškova profesionalne SLS usluge i “in house” 3D pisača tvrke Ultimaker, izvor: Ultimaker

Osim što su 3D pisači pridonjeli ubrzanom razvoju, prvi Ultimaker kojeg su nabavili, Ultimaker 2, “sebe je otkupio” za svega 2 tjedna.

Prototipi mlaznica, izvor: Ultimaker

Prototipi mlaznica, izvor: Ultimaker

I za kraj, osim izrade prototipa, kojih je cca 15 po mlaznici, finalne mlaznice, koje se montiraju na topove, također proizvode na Ultimaker 3D pisačima!

Jedan od inženjera SnowBusinessa pored "topa" za snijeg, izvor: Ultimaker

Jedan od inženjera SnowBusinessa pored "topa" za snijeg, izvor: Ultimaker

Ova priča je dokaz da je tehnologija 3D ispisa podosta zrela, da ju se koristi u mnogim industrijama te da donosi velike prednosti. Kako kaže jedan od inženjera SnowBusiness-a, u budućnosti će 3D printig biti masovno raširen, a sad je zreo, no nisu još svi svjesni toga.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić