Američki startup Relativity ima za cilj 3D ispisati raketu

Stalno se priča o tome kako se pokušavaju smanjiti troškovi lansiranja i gradnje samih raketa, pogotovo od strane SpaceX-a čijeg direktora svi dobro poznajemo. Na površinu je isplivao startup s područja Los Angeles-a, a cilj mu je 3D ispisati čitavu raketu te smanjiti trošak lansiranja sa oko $100M na $10M. Ekipa iz startup-a Relativity je razvila vlastiti hardver i softver kako bi bilo moguće kvalitetno ispisati dijelove velikih dimenzija, fokus je stavljen i na smanjenje potrebnih dijelova za rakete.

Robotske ruke koje omogućuju 3D ispis velikih dimenzija, izvor: Relativity

Robotske ruke koje omogućuju 3D ispis velikih dimenzija, izvor: Relativity

Stroj tvrtke Relativity koristi velike robotske ruke koje su visoke skoro 6 metara. Zbog visine robotskih ruku, uspjeli su izraditi raketni spremnik za gorivo u samo par dana, motor rakete za jedan i pol tjedan. Koliko zasad znamo, gradnja čitave rakete trebala bi trajati oko mjesec dana, što je vrlo impresivno jer su inače u pitanju godine.

3D ispisan dio motora uporabom SLS tehnologije 3D ispisa uporabom metala

3D ispisan dio motora uporabom SLS tehnologije 3D ispisa uporabom metala

Vjerojatno se sada pitate: “Pa kako samo takav jedan novi startup posjeduje tehnologiju i znanje za realizaciju takvog ambicioznog projekta?”

Razlog leži u tome da su suosnivači tvrtke Relativity, Tim Ellis i Jordan Noone radili u Blue Space-u, kompaniji čiji je vlasnik i osnivač Jeff Bezos, vlasnik Amazona te su oboje radili čak i u SpaceX-u.

Relativity broji oko 20-ak zaposlenika, a nadaju se izraditi raketu dugačku oko 27m koja bi sa sobom mogla ponijeti oko 900kg tereta do 2020. godine. Prvi let prototipa nadaju se odraditi 2021. godine.

 Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

 

Leo Gregurić