Student iz Ujedinjenog Kraljevstva izradio prototip podmorskog jetpack-a uz pomoć 3D pisača

Archie O’Brien, student dizajna sa sveučilišta Loughborough izradio je kompaktni sustav podvodne propulzije, a ono što nas najviše zanima je činjenica da su svi dijelovi osim motora, baterija i naramenica 3D ispisani uz pomoć svjetski poznatog 3D print servisa 3D Hubs.

Sigurno ste dosada već čuli, vidjeli ili možda imali kompaktni pogon, ili za plivanje, ili za ronjenje. No, ti “gadgeti” su zaista dosta skupi, neka rješenja podvodne propulzije cijenom sežu do čak $17.000…

Izum studenta dizajna iz UK, Archie-a O’Brien-a, naziva se CUDA, a svoj život taj projekt započeo je kao studijski projekt mladog O’Brien-a. Iako još ne znamo cijenu po kojoj će se podvodni jetpack CUDA prodavati, znamo da je izrađen, barem veći dio jetpacka, na 3D pisaču zahvaljujući globalnom 3D print servisu 3DHubs.

Projekt CUDA započeo je s idejom da se izradi smanjena verzija klasičnog propulzijskog motora sa jet ski-ja, ali to na kraju nije realizirano već je patentiran potpuno novi sustav propulzije koji ima isti prinicip rada kao i motor sa jet ski-ja, voda se usisuje te se potom izbacuje većom brzinom što rezultira u potisku, stvaranju brzine…

Maksimalna deklarirana brzina CUDA podvodnog jetpack-a je 8 mp/h, odnosno cca 13 km/h.

Kučište je 3D ispisano, propeler je 3D ispisan, gotovo sve osim, naravno, baterije, naramenica i upravljača kojim se regulira brzina.

CUDA podvodni jetpack, izvor: yankodesign.com

CUDA podvodni jetpack, izvor: yankodesign.com

 

Baterija koja pogoni CUDA jetpack je litij ionska te ju je moguće lako zamijeniti što omogućuje “neprestano” korištenje CUDA jetpacka, ako je na raspolaganju nekoliko baterija…

Plivač/ica na leđima nosi ovaj jetpack, poput ruksaka, regulira brzinu uporabom posebnog upravljača kojeg ima u ruci, a skretanje se odvija naginjanjem tijela, odnosno smjer se regulira samo i isključivo pomakom tijela, a to mijenjanje smjera je lakše što je brzina veća.

CUDA na leđima plivača, izvor: yankodesign.com

CUDA na leđima plivača, izvor: yankodesign.com

Pošto, naravno, do komponenti unutar jetpack-a ne smije doći voda, 3D ispisani dijelovi kučišta su obrađeni epoxy smolom te su dodani i silikonske brtve kako voda ne bi došla do unutrašnjosti.

Pogled u "unutrašnjost" CUDA jetpack-a, izvor: yankodesign.com

Pogled u "unutrašnjost" CUDA jetpack-a, izvor: yankodesign.com

Osim što je ovaj izum mladog Britanca zaista impresivan, ono što je također bitno je to da  je 3D ispis još jednom pokazao kako pruža mogućnost gotovo svima da na relativno jeftin način razviju svoju ideju, jer da nije 3D ispisa i iznimno kvalitetnog 3D print servisa 3DHubs, ovaj student bi se dosta namučio tražeći način da proizvede ovaj jetpack putem “normalnih” metoda proizvodnje.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

 

Leo Gregurić