Talijanski startup OCore predstavio MINI-6.50 - prvu ikad 3D printanu brodicu

Talijanski startup OCore može se pohvaliti činjenicom da je kreator je prve ikad 3D printane brodice, a to je regatna jedrilica.

OCore je razvio svoj sustav aditivne proizvodne (3D printing), što znači da su sami razvili softver, a i dio harvera.

Razvojem 3D printera velikog formata (volumena za printanje), OCore je bio u mogućnosti započeti sa radom na prvoj ikad 3D printanoj brodici.

Regatna jedrilica za koju je izrađen ovaj 3D printani trup zove se MINI 6.5, a u duljinu mjeri, pogađate, 6.5 metara. Projekt je nastao u suradnji OCorea s Autodeskom i Lehvoss grupom, a bio je predstavljen tijekom ceremonije održane u talijanskom jedrličarskom klubu Circolo della Vela Sicilia.

Testiranja na moru će za Mini-650 započeti početkom 2019. godine, a ako testiranja budu uspješna, Mini-650 reagtna jedrilica sudjelovat će u u regati Mini Transat Ocean Race koja ide iz la Rochelle na otok Guadloupe sa kratkim stajanjem na Kanarskim otocima, a skiper za Mini-650 biti će Alessandro Torresani.

Trup je bio isprintan u nekoliko dijelova, a za izradu svakog koristila se PLA (poliamid) plastika koja sadrži 20% karbonskih vlakana kako bi trup dobio na čvrstoći, a izgubio na masi.

Završeni, neobrađebi 3D printani trup MINI-6.50 regatne jedrilice, izvor: Instagram

Završeni, neobrađebi 3D printani trup MINI-6.50 regatne jedrilice, izvor: Instagram

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić