Tvrtka ICON 3D pisačem za cement izradila kuću za manje od 24 sata

Kako biste u potpunosti shvatili koliko je zapravo bitan iskorak koji je tvrtka ICON napravila, navest ćemo jednu statističku informaciju. Smatra se da je svijetu oko 1 bilijun ljudi bez sigurnog doma i prihvatljivih uvjeta stanovanja. 3D ispis ima potencijala da promijeni tu situaciju.

Dobre vijesti stižu iz tvrtke ICON iz Texasa. U suradnji sa bez profitnom organizacijom imena New Story, ICON planira izgraditi oko 100 kuća u El Salvadoru koristeći se 3D pisačem za cement. Proces ispisa traje od 12-24 sata, a prvi protoip izrađen je po cijeni od $10.000, a kako kažu, ta cijena će pasti na $4000.

Prvi prototip 3D ispisane kuće ekipa iz ICON-a postavila je u glavnom gradu američke savezne dežave Texas, u Austinu. Sudeći po slikama, izgleda fenomenalno! Naravno, kostur kuće, odnoso zidovi, postolje i krov su 3D ispisani, a ostali elementi su dodani, no po cijeni od $10.000, kuća zaista očarava izgledom. Pošto je izrađena 3D pisačem, vidi se da zidovi nisu savršeno ravni, ali kada bolje pogledamo, zasad to nije ni bitno jer je glavni cilj ovog projekta stvoriti sigurne i normalne uvijete života onima kojima je to zaista najpotrebnije. Iz ICON-a navode da im je cilj, osim izuzetno brze gradnje, učiniti “3D kuće” vrlo dostupnim proizvodom za široke mase.

3D ispisana kuća tvrtke ICON, izvor: The Verge

3D ispisana kuća tvrtke ICON, izvor: The Verge

ICON-ove kuće su rađene na velikom 3D pisaču koji velikom brzinom izbacuje cement i relativno lako ga se može prebacivati s lokacije na lokaciju, što je naravno od izuzetno velikog značaja.

Render koji pokazuje kako ICON u suradnji s organizacijom New Stroty planira "printati" kuće, izvor: iconbuild.com

Render koji pokazuje kako ICON u suradnji s organizacijom New Stroty planira "printati" kuće, izvor: iconbuild.com

 

Na ovom prototipu ICON-ove kuče, interijer je vrlo lijep te pametno organiziran. Unutar zidova nalazi se kupanioca, spavaća soba i dnevni boravak, a vani je lijepi trijem sa nekoliko stolica i nama vrlo simpatičnim detaljem, svjetlima koja osvijetljavaju zidove odozdo prema gore.

izvor: icon build.com

izvor: icon build.com

Projekt je u početnoj fazi, a ako se osjećate da možete donirati pokoji dolar, slobodno to učinite ovdje.

Zamislite još nešto, osim za smanjenje beskućništva i pomaganja ljudima koji žive u lošim uvjetima, ovaj kocept gradnje po nama ima vrata širom otvorena primjerice u turizmu. Jeste li ikada vidjeli male kuće u sklopu kampova na našoj obali, primjerice na Pelješcu? Radi se o montažnim kućicama za manje obitelji. Uporabom 3D pisača za cement, takve malene kućice koje su nadomak plaži mogle bi se izuzetno brzo i lako izraditi. Zanimljiva ideja, zar ne?

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić