U hrvatske knjižnice dolaze 3D pisači koje će građani moći koristiti

Ukoliko ste roditelj, postoji šansa da ste već čuli o tzv. “STEM revoluciji” koja se provodi po školama u Hrvatskoj. Radi se o projektu kojem je cilj opremiti što više osnovnih škola i ostalih ustanova za mlade sa arduino robotima (Makeblock mBot roboti) i elektronskim pločicama (BBC micro:bit)

U osnovne škole su tako uveli sate robotike koji su neobavezni na kojima bi učenici sa educiranim profesorima pokušavali rješiti razne zadatke (npr. da robot prati neki put ili da djeca nauče upravljati LED diodama na robotu i sl. Učenici bi tako od Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih dobivali razne zadatke kao vježbe te potom odlazili na natjecanja.

Makeblock mBot robot, izvor: klingereducational.com

Makeblock mBot robot, izvor: klingereducational.com

Nakon robota, u škole su stigli i BBC micro:bit-ovi, također edukativni STEM proizvod koji je zamišljen kao mala elektronska pločica s kojom se, isto kao i s robotima, može svašta izvoditi.

BBC micro:bit, izvor: BBC

BBC micro:bit, izvor: BBC

Tako je Nenad Bakić pokrenuo novu indiegogo kampanju kojoj je cilj bio prikupiti  $37.000 te opremiti 60 knjižnica BBC micro:bit-ovima, a na kraju su uspjeli prikupiti $71.000 te su Micro:Bit-ovi završili u čak 100 knjižnica. Svaka čast!

Nakon te uspješne kampanje odlučili su neke knjižnice opremiti i 3D pisačima.

Zasad, kako stvari stoje, u Hrvatskoj će ukupno 10 knjižnica (ne samo u Zagrebu, već i u ostalim gradovima) dobiti  Prusa i3 MKS2 3D pisače. Knjižnice koje su iskazale interes za ovim projektom morale su poslatiti motivacijsko pismo kako bi konkurirali u natječaju za 3D pisač.

U ovom projektu partner IRIM-a je tvrtka Mikrotvornica koja svoj ured ima u Tehnološkom parku Zagreb.

3D pisače će Mikrotvornica sastaviti i kalibrirati te će oni potom biti preneseni do knjižnica. Prusa i3 MKS2 je 3D pisač koji dolazi u dijelovima te kojeg je potrebno sastaviti kako bi funkcionirao, a inače se radi o kvalitetnom 3D pisaču koji je super izbor za ovaj projekt jer je pouzdan u radu. Osim printera, knjižnice će dobiti i određenu količinu filamenta (materijal; rola plastike koju koriste 3D pisači za izradu modela).

IRIM u plan ima educirati knjižničare kako koristiti 3D pisače te će potom svima koji su učlanjeni u knjižnicu 3D pisači biti dostupni na korištenje. Ako Vas zanima koliko će se naplačivati korištenje 3D pisača, to ovisi o masi odnosno količini materijala kojeg ste potrošili za izradu svog modela. Dakle, radi se o malim troškovima jer korisnici ne plačaju korištenje samog 3D pisača već samo količinu materijala koju potroše. Osim toga, u knjižnicama ćete moći posuditi i BBC micro:bit na 15 dana!

Ovo su izuzetno bitne novosti jer se odnose ne samo na najmlađe, već apsolutno sve koje to zanima, pa čak i čitave obitelji… Ovim projektom će se zasigurno potaknuti interes za 3D pisačima među građanima jer zasigurno velika večina nikada nije korisitila 3D pisač. Svaka čast IRIM-u i Mikrotvornici na ovom projektu, a mi jurimo do NSK u Zagrebu čim se otvori malo vremena da pogledamo kako to funkcionira.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER 

Leo Gregurić