U Nizozemskoj otvoreno prvo postrojenje u Europi za 3D printanje betona

Nizozemski grad Eindhoven postao je dom prvog postrojenja za 3D printanje betona u Europi. Postrojenje su osnovale dvije nizozemske tvrtke, Weber Beamix i BAM Infra.

Glavni cilj postrojenja jest napraviti još jedan korak naprijed u modernizaciji građevinske industrije. Taj cilj je učiniti domove cijenom pristupačnijima upoprabom potpuno drugog načina gradnje - 3D printera za beton.

Inače, Nizozemska je zemlja iz koje je proizašlo mnogo impresivnih 3D printanih projekata, od 3D printanih mostova do 3D printanih kuća koje će se također graditi u Nizozemskom Eindhovenu.

Pošto je Nizozemska zemlja u kojoj se već nekoliko godina aktivno proizvode i razvijaju tehnologije za 3D printanje kuća i mostova, novootvoreno postrojenje za 3D printanje betona služit će kao vanjski suradnik, radit će po narudžbama raditi za tvrtke partnere koje grade 3D printane kuće, mostove ili bilo što drugo od betona.

Otvorenjem postrojenja u Eindhovenu otvorilo se dosta mjesta za zapošljavanje iskusnih inženjera koji mogu I znaju pridonjeti razvoju tehnologije 3D printanja betona. Razvoj tehnologije trebao bi omogućiti izradu jednako jakih konstrukcija, ali uz manje betona što pridonosi smanjenju emisija CO2, a time čuva i okoliš.

Kao što vjerojatno i znate, 3D printane kuće i općenito 3D printanje betona je još uvijek vrlo mlada ideja i tehnologija, stoga ne treba uskoro očekivati masovnu gradnju 3D printanih kuća, ali otvorenje ovog postrojenja predstavlja veliko zeleno svjetlo za tehnologiju 3D printanja betona.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Leo Gregurić