Znanstvenici s MIT-a započinju s 3D printanjem stakla

MIT (Massachusetts Institute of Technology), ugledno sveučilište osnovano 1861. godine svake godine donosi niz zanimljivih otkrića i inovacija, a u 2019. godinu znanstvenici s MIT-a ušli su objavom svog projekta o 3D printanju stakla.

Projekt se naziva “GLASS II”, a razvijen je na MIT-jevom Media Lab istraživačkom laboratoriju. MIT Media Lab sastoji se od velikog broja grupa, a svaka od grupa bavi se istraživanjima na određenim područjima.

Grupa koja je zaslužna za projekt “GLASS II” naziva se Mediated Matter, a članovi iste bave se projektima vezanim uz robotiku, dizajn i arhitekturu.

Na projektu “GLASS II” radili su: Michael Stern, Chikara Inamura, Tal Achituv, Daniel Lizardo, Peter Houk, Tomer Weller, Owen Trueblood, Nassia Inglessis, Kelly Donovan, Giorgia Franchinand i Neri Oxman

3D printer za staklo kojeg su razvili članovi MIT-jeve grupe Mediated Matter naziva se G3DP2.

G3DP2 sposoban je precizno raditi sa rastopljenim staklom i pritom stvarati lijepe i precizne oblike. Ono najbitnije, staklo isprintano na G3DP2 3D printeru poptuno zadovoljava traženu prozirnost i čvrstoću, što je od velike važnosti.

Znanstvenici s MIT-a potencijal ove tehnolgoije vide u izradi staklenih predmeta sa izuzetno kompleksnim strukturama, ali i za izradu vrlo malih, custom made staklenih predmeta.

KAKO SE VRŠI 3D PRINTANJE STAKLA?

G3DP2 3D printer za staklo funkcionira na način da se prije printanja pripremi rastaljena staklena masa koja se umeće u spremnik na vrhu G3DP2 3D printera.

Unutar kučišta G3DP2 3D printera nalazi se platforma za printanje koja se može pomicati u svim horizontalnim smjerovima, i vertikalno prema dolje. Ispod spremnika sa rastaljenim staklom nalazi se mlaznica kroz koju izlazi rastaljena staklena masa, koja se zatim polaže u slojevima na platformu za printanje.

Mlaznica nije pomična kako bi se u početnim fazama prototipa izbjegli problemi sa uzimanjem rastaljene stajklene mase, ali zato platforma za printanje ima mogućnost micanja.

Na tjednu dizajna u Milanu 2017. godine bili su izloženi stakleni stupovi visine 3m, koji su bili izrađeni na jednom od prototipa G3DP2 3D printera.

lexus-yet-2.jpg

3D printani stakleni stup

izvor: 3dprintingmedia.netowork

Istraživači s MIT-a će, naravno, nastaviti s razvojem tehnologije 3D printanja za staklo, a cilj im je razviti industrijski 3D printer za staklo i pokušati naći rješenje za 3D printanje staklenih predmeta bez da su pritom vidljivi slojevi.

Ukoliko Vas zanima više informacija o “GLASS II" projektu, kliknite ovdje i pročitajte detaljnu dokumentaciju.

Klkinite ovdje i posjetite službenu web stranicu MIT-jeve Mediated Matter grupe, gdje možete pogledati i videozapis u kojemu je prikazan G3DP2 3D printer.

Za primanje sažetih obavijesti o novostima i zanimljivostima iz industrije 3D printanja, PRETPLATITE SE NA NAŠ NEWSLETTER


Leo Gregurić