Američki startup Relativity ima za cilj 3D ispisati raketu

Stalno se priča o tome kako se pokušavaju smanjiti troškovi lansiranja i gradnje samih raketa, pogotovo od strane SpaceX-a čijeg direktora svi dobro poznajemo. Na površinu je isplivao startup s područja Los Angeles-a, a cilj mu je 3D ispisati čitavu raketu te smanjiti trošak lansiranja sa oko $100M na $10M. Ekipa iz startup-a Relativity je razvila vlastiti hardver i softver kako bi bilo moguće kvalitetno ispisati dijelove velikih dimenzija, fokus je stavljen i na smanjenje potrebnih dijelova za rakete.

 Robotske ruke koje omogućuju 3D ispis velikih dimenzija, izvor: Relativity

Robotske ruke koje omogućuju 3D ispis velikih dimenzija, izvor: Relativity

Stroj tvrtke Relativity koristi velike robotske ruke koje su visoke skoro 6 metara. Zbog visine robotskih ruku, uspjeli su izraditi raketni spremnik za gorivo u samo par dana, motor rakete za jedan i pol tjedan. Koliko zasad znamo, gradnja čitave rakete trebala bi trajati oko mjesec dana, što je vrlo impresivno jer su inače u pitanju godine.

 3D ispisan dio motora uporabom SLS tehnologije 3D ispisa uporabom metala

3D ispisan dio motora uporabom SLS tehnologije 3D ispisa uporabom metala

Vjerojatno se sada pitate: “Pa kako samo takav jedan novi startup posjeduje tehnologiju i znanje za realizaciju takvog ambicioznog projekta?”

Razlog leži u tome da su suosnivači tvrtke Relativity, Tim Ellis i Jordan Noone radili u Blue Space-u, kompaniji čiji je vlasnik i osnivač Jeff Bezos, vlasnik Amazona te su oboje radili čak i u SpaceX-u.

Relativity broji oko 20-ak zaposlenika, a nadaju se izraditi raketu dugačku oko 27m koja bi sa sobom mogla ponijeti oko 900kg tereta do 2020. godine. Prvi let prototipa nadaju se odraditi 2021. godine.

 

 

Leo Gregurić