Što je G-KOD??

Jeste li se ikada zapitali kako 3D pisač zna gdje treba “ići” kako bi se model uspješno ispisao? U ovom tekstu pružamo uvid u to kako se 3D pisač “orijentira” u prostoru te kako se kroz G-kod kontrolira svaki parametar tijekom ispisa.

Kao i računala, 3D pisači “ne znaju” sami kako ispisati i model već ih moramo instruirati. Isto kao i kod izvođenja računalnih programa, računalo program koji mu damo izvodi redak po redak. Kod, odnosno jezik kojeg koristimo da 3D pisaču “kažemo” na koju temperaturu treba postaviti komponente za ispis i ono najbitnije, na koje pozicije treba mlaznica otići kako bi se model ispisao zovemo G-kod.

Prije nego što krenemo u objašnjavanje samog G-koda, treba znati i razumijeti osnovu funkcioniranja 3D pisača. Pošto se radi o 3D pisaču, potrebne su nam 3 osi, X os, Y os i Z os. X os “odgovorna je” za pomicanje mlaznice lijevo i desno, Y os za pomicanje naprijed i nazad, a Z os za pomicanje u visinu. Svaki 3D pisač raspolaže određenim volumenom za ispis, a taj prostor programi koji kontroliraju 3D pisač “zamišljaju” kao trodimenzionalni koordinatni sustav.

Dakle, G-kod je zapravo datoteka koju računalo šalje 3D pisaču tijekom ispisa, ili se G-kod datoteka može direktno uploadati na SD karticu koju se potom umetne u pisač te tada računalo nije potrebno tijekom ispisa.

Unutar G-kod datoteke možete pronaći gomilu slova i brojeva, pa pogledajmo što znače i kako izgledaju neke od G-kod naredaba (zaista ih je jako puno, mi ćemo Vam opisati samo neke, a opširan popis značenja G-kod naredaba možete pronaći ovdje)

G-kod naredbe baziraju se na koordinatama, odnosno G-kod je veliki niz koordinata koje upućuju pisač, odnosno glavu 3D pisača na mjesta gdje treba ispisati pojedini dio modela. Osim pozicioniranja glave za ispis tijekom ispisa, kroz G-kod se specificira i brzina gibanja glave za ispis tijekom ispisa, određuje se i količina filamenta koja se topi na određenim točkama, određuje se temperatura grijača, brzina ventilatora, temperatura podloška za ispis itd…

G-kod koji započinje sa slovom G odnosi se na razne pokrete.

G0, (često označavan sa G00) je oznaka za micanje glave pisača. Ono što je bitno za G0 (ili G00) je to da označava pokret, odnosno putovanje glave za ispis na određenu lokaciju, a pritom filament (plastika za 3D ispis na FDM 3D pisačima) ne izlazi iz glave 3D pisača. Kod CNC stroja, bi, primjerice, G00 značilo da rezanje nije započelo, već da se odvija pokret određene komponente mašine do lokacije s koje će, primjerice, rezanje započeti. 

G1 (ili G01) je također naredba za pokret, ali uz nju dolaze i ostali dijelovi G-koda poput brzine ispisa, brzine izbacivanja filamenta i temeperature ispisa. Dakle, sada filament izlazi iz glave 3D pisača i odvija se 3D ispis te su pritom definirane i ključne varijable ispisa poput brzine i temperature.

Osim G naredbi koje označavaju pokret, postoje i F naredbe za brzinu ispisa, E naredbe za brzinu uvlačenja filamenta u glavu 3D pisača i mnoge druge.

Pogledajmo sljedeći primjer g-koda: G1 X87.118 Y102.468 E0.0047 F751.

G-kod kojeg vidite gore “govori” da se glava za ispis pomakne na zadane X i Y koordinate te da ektruder rastopi određenu količinu filamenta (naredba E0,0047) te se postavlja neka brzina F751.

Vjerojatno se pitate zašto nema koordinata za Z os u našim primjerima. Pošto su svi pomaci unutar jednog sloja na istoj visini, visinu na kojoj se izrađuje sloj se specificira na početku gomile koordinata za X i Y os za svaki sloj, pa tako može pisati i komentar unutar g-koda koji, primjerice “layer2” koji bi označio da se prelazi na drugi sloj i nakon toga bi se navelo Z0.0015 što postavlja glavu za ispis na visinu gdje će se ispisivati sljedeći, novi sloj.

G-kod generiraju tzv. slicer programi koji modele koje želimo ispisati “razbijaju” na slojeve za čije se lokacije generira G kod. Kod uređaja koje mi prodajemo, slicer program je službeni M3D program kojeg kupci dobiju besplatno s uređajima koje prodajemo (M3D 3D pisači). Kada naši korisnici ubacuju model u program koji dobiju sa 3D pisačem te kada se nakratko pojavi riječ: loading, tada program generira G-kod i “slaže” datoteku koja će se slati pisaču tijekom ispisa.

Za profesionalnu uporabu postoje mnogi programi koji imaju gomilu mogućnosti i koji nude korisnicima da doslovno reguliraju svaki mogući parametar i pokret glave za ispis kroz G-kod. Jedan od takvih među korisnicima voljen program, koji se plaća, naziva se Simplify3D. 

Leo Gregurić