ŠTO JE G-KOD?.png

Jeste li se ikada zapitali kako 3D printer zna gdje treba “ići” kako bi se 3D model uspješno isprintao? Odgovor na to pitanje je G-KOD, datoteka koja sadrži sve informacije potrebne za printanje, iz koje 3D printer isčitava iste i izvršuje zadane naredbe i tako gradi 3D objekte.

Prije nego što krenemo u objašnjavanje samog G-koda, treba znati i razumijeti osnovu funkcioniranja 3D printera, zasad neka to budu FDM/FFF 3D printeri.

Pošto se radi o 3D-u, svaki 3D printer mora se moći pokretati po 3 osi, X, Y i Z os.

X os služi za pomicanje mlaznice lijevo i desno, Y os za pomicanje naprijed i nazad, a Z os za pomicanje u visinu. Svaki 3D printer raspolaže određenim volumenom za printanje, a taj volumen valja zamisliti kao trodimenzionalni koordinatni sustav iz kojeg je moguće iščitavati koordinate po kojima se glava 3D printera kreće.

G-kod računalo šalje na 3D printer putem USB kabela, ali moguće je i G-kod unaprijed uploadati na SD karticu koja se potom umeće u 3D printer i omogućuje da odspojite računalo tijekom printanja, što je vrlo korisno.

G-kod generiraju slicer programi na način da virtualno “razrežu” 3D model na slojeve, te potom generiraju koordinate pomaka koje 3D printer mora izvršiti kako bi se isprintao sloj, a samim time i cijeli 3D objekt.

U G-kod datoteci nalaze se apsolutno svi podatci koje 3D printer treba tijekom printanja, a to su koordinate za apsolutno svaki pomak glave 3D printera, brzina vrtnje ventilatora, temperatura podloge za printanje, temperatura mlaznice i još mnogi drugi…

Pošto je G-kod jedna vrlo opširna datoteka sa ogromnom količinom teksta, a samim time i informacija, postoji veliki broj naredbi G-koda.

Ukoliko Vas zanima značenje naredbi G-koda, kliknite ovdje i pogledajte detaljan pregled.

Evo i jednog primjera G-koda:

G1 X22 Y11 F3000

U gore navedenom retku G-koda, G1 je naredba za linearno pokretanje, dakle kretanje po X i Y osi. X22 i Y11 su pozicije za X i Y os koje su definirane u odnosnu na “origin”, odnosno početnu točku za svaku os. Glava 3D printera se za pomiče po X osi do pozicije X22 i zatim s te pozicije kreće na poziciju X11, i tamo se zaustavlja. F3000 je naredba za brzinu kretanja glave 3D printera, u ovom slučaju ona iznosi 3000mm/min.

Zanima Vas još informacija o G-kodu? Preporučamo Vam da kliknete ovdje i pogledate video sa YouTube kanala 3D Print - Tech Design u kojemu je na odličan način prikazana G-kod datoteka.